17-06-2006

 

 

 

 

 

OPATIJSKI GRADONAČELNIK I PREDSJEDNIK SIK-a O DIONICAMA LRH I PREPORUCI VLADE

 

 

Dionice LRH – bačena kost u korist lobija

 

OPATIJA – Nekorektan je prijedlog da se 25 posto plus jedna dionica LRH, koje trebaju pripasti Gradu Opatiji, prebace djelatnicima LRH. To je bačena kost kako bismo se mi međusobno svađali, što nema smisla, a služi samo onim strukturama iz redova vladajuće stranke koji se žele čim bolje pozicionirati prije privatizacije najveće opatijske hotelske kuće, rekao je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera na jučerašnjoj pressici u Gradu Opatiji. On je podsjetio da još uvijek »nema ni zapisnika« s prve i jedine sjednice Vladine grupe za privatizaciju opatijskog LRH, crikveničkog Jadrana i rapskog Imperiala, zamjerivši Damiru Polančecu što »ništa nije učinio, a lobiji kao hijene čekaju u kojem smjeru će privatizacija ići«.
    – Država ne može u jednom paketu riješiti zahtjeve Grada Opatije i djelatnike LRH jer su to dvije sasvim odvojene stvari. Nas je veselilo prihvaćanje našeg prijedloga da nagodbom riješimo sudske sporove zbog priznavanja vlasništva na nekretninama LRH. Zalagat ćemo se i dalje za takav pristup, a ocjenjujemo da je vrlo loš potez predlagati da se s istih 25 posto plus jedne dionice podmire i radnici, naglasio je opatijski gradonačelnik Amir Muzur, napomenuvši da je »najvažnije održati dijalog s Vladom«.
    Bulić je pojasnio da zaposleni i bivši zaposleni u LRH opravdano očekuju »obeštećenje« u dionicama koje »sigurno neće moći otplaćivati iz svojih plaća od 4 tisuće kuna«, jer su svojim odricanjem stvarali tvrtku koja je stala na noge i treću godinu ostvaruje profit iz poslovanja, a ne od prodaje imovine. Podsjetio je i na nepodmireni državni dug od 40 milijuna eura na ime troškova svojedobnog zbrinjavnja prognanika i izbjeglica u objektima LRH.
    – Zato tražimo da se dio dionica prenese na zaposlenike – ustvrdio je Bulić te iznio mišljenje da bi to trebalo učiniti po modelu radničkog dioničarstva na način da djelatnici dionice ne bi smjeli prodavati.
    Iako nema službenih informacija o novom Vladinom prijedlogu da se »gradske dionice« preusmjere u korist djelatnika LRH, opatijski će čelnici inzistirati na susretu s premijerom Sanaderom, a sindikat zahtijeva hitan sastanak Polančecove grupe.