11-10-2006

 

 

 

 

 

BRODOGRADNJA - Uljanikovi radni uspjesi pod sjenom mogućeg velikog štrajka

 

 

Ukidanje ugovorenih prava ujedinilo sindikate

 

Odluka o štrajku ovisi o rezultatima razgovora kod Vitomira Begovića slijedećeg tjedna

 

Pula - u sjeni Uljanikovih radnih uspjeha  kao što je nedavno porinuće najveće ploveće garaže na svijetu te izrada najsnažnijeg motora u vremenima kada se špekulira da će preustrojem brodogradilišta preseliti strojogradnja iz Pule, jošt stoji nezadovoljstvo sindikata. Sindikat Istre i Kvarnera i Sindikat Metalaca, koji su bili poznati prema međusobnim prepucavanjima, ovog su se puta ujedinili u namjeri da bude li potrebno, radnike zajedno pozovu na štrajk. Sinikati su ljuti na poslodavca zbog otkazivanja dijela kućnog kolektivnog ugovora i zbog odluke o otkazivanju granskog kolektivnog ugovora.

SINDIKATI OGORČENI

Poslodavac je otkazao 23. članak kolektivnog ugovora čime poništava pravo radnika da mu se plaća automatski povećava ako troškovi života rastu više od tri posto. To je učinjeno kao kazna Sinidikatu Istre i Kvarnera koji je pokrenuo 850 tužbi radnika jer jer plaće nisu bile usklađene. Iako posloadavac na silu želi preuhitriti sudska rješenja kako bi radnik mogao ostvariti potraživanja samo do dana otkazivanja ugovora, kako je sindikat pravodobno prihvatio pregovore s poslodavcem, nema razloga niti pravo otkazivati kolektivni ugovor, objašnjava Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku. Sindikati su ogorčeni i zato što je iz ugovora ukinuta 7. glava koja govori o pravima Sindikata u poduzeća.

Time bi sindikat izgubio pravo oglašavanja na oglsnim pločama, tiskanju svog biltena, priznavanja sati za sindikalne poslove, pa čak i pravo na špostojanje u Uljaniku i napokon ne bi više bilo sindikalnih profesionalaca. Naravno da je to pokušaj spriječavanja sindikalnog djelovanja u Uljaniku a sve zato što smo tužili poslodavca  i prozvali odgovorne  zbog privatizacije - tvrdi Kutlača.

 O svemu tome danas će sindikalni vođe izvjestiti i potpredsjednika vlade Damira Polančeca na sastanku s predstavnicima sindikata svih brodogradilišta  koji će biti u Zagrebu. 

ODLUKA O ŠTRAJKU

Kada će i hoće li organizirati štrajk, dva će sindikata odlučiti slijedeći tjedan nakon nastavka razgovora u Vladinu uredu za socijalno partnerstvo s Vitomirom Begovićem. O rezultatu tog sastanka ovisit će odluka o štrajku. Sindikati očekuju da poslodavac odustane od nakane iskakanja iz granskog kolektivnog ugovora te da se nađe izvansudsko rješenje  za naknadu radnicima zbog neusklađivanja plaće u posljednje tri godine.