O PRIJEDLOGU KU

 


Petak, 06.12.2013.


 
 
 
Aluflexpack novi: izjašnjavanje članstva o prijedlogu kolektivnog ugovora

 

S procjenom da ne mogu biti zadovoljni postignutim u višemjesečnim kolektivnim pregovorima s poslodavcem Aluflexpacka pregovarački predstavnici SIK-a odlučili su provesti izjašnjavanje članstva o prijedlogu poslodavca.

Nakon četiri održana sastanka pregovaračkih timova sindikata i poslodavca sindikalci Aluflexpacka, naime, ne mogu reći da su ostvarili zadane ciljeve. Kolektivni pregovori započeli su još u svibnju, a nakon prekida nastavljeni su krajem listopada. Poslodavac je u svom pregovaračkom stavu od početka bio usmjeren na uštede u poslovanju uključujući i uštedu u troškovima rada. Prvi zahtjevi poslodavca glede  smanjenja materijalnih prava radnika išli su čak do 450.000 EUR-a i to kroz umanjenje naknade za dolazak i odlazak sa posla, umanjenje dodatka na plaću za radni staž, ukidanje dodatka za rad subotom te umanjenja broja dana godišnjeg odmora. S druge strane, što se tiče sindikalnih zahtjeva, poslodavac je bio spreman prihvatiti samo zahtjeve za povećanje stalnog mjesečnog dodatka te utvrđivanje prava na prigodnu godišnju nagradu. U četiri kruga pregovora uspjelo se zapravo samo ublažiti prvotne zahtjeve poslodavca koji se na kraju sveo na: smanjenje vrijednosti boda sa 4,75 na 4,65 kuna umjesto smanjenja troškova prijevoza; obračun dodatka na radni staž sa 0,3% po godini staža (sada iznosi 0,5%); dodatak za rad subotom bi se sa 25% umanjio na 15%; godišnji odmor radnika bi se sa 20 dana povećavao svakih 5 godina radnog staža za 1 dan (sada se 1 dan dobiva za svake 3 godine staža); temeljem stručne spreme ostala bi 2 dana za VSS te 1 dan za VŠS, odnosno izgubio bi se 1 dan za SSS i KV, ali ostaje 1 dan za rad u smjenama; prihvatilo bi se povećanje stalnog mjesečnog dodatka sa 3,16 na 3,50 kuna po satu rada; bez obzira na rezultate poslovanja isplaćivala bi se prigodna godišnja nagrada (božićnica) u iznosu od =1.000,00 kuna u novcu.

Predloženim bi se materijalna prava radnika umanjila za oko 270.000 EUR-a na godišnjem nivou, ali se garantira zadržavanje zaposlenosti, odnosno, ne bi bilo viškova radnika.

Ukoliko se većina članova bude pozitivno izjasnila o spomenutom prijedlogu potpisat će se kolektivni ugovor, ali samo za 2014. godinu. U pozivu na izjašnjavanje koje će se provoditi do 11. prosinca, članstvo iz SIK-a je upozoreno na mogućnost da poslodavac, u slučaju da većina članstva bude protiv potpisivanja predloženog Kolektivnog ugovora, donese Pravilnik o radu koji mu omogućuje jednostrane odluke. Stoga se od članova očekuje i podrška i učešće u svim aktivnostima koje će moguće biti potrebno provesti u borbi protiv mogućih umanjenja prava.