SISTEMATIZACIJA

Opatija


Petak, 11.04.2014.


 
SINDIKAT ISTRE I KVARNERA UPOZORAVA
 
Bulić: U LRH-u opet višak 50 radnika


Ne postoji razlog za smanjenje broja radnika, jer prihodi su rasli za više od 15%, a neto dobit za više od 500%, kazao je Bulić
 

RIJEKA » Na samom početku sezone Uprava Liburnia Riviera hotela d.d. Opatija pripremila je sistematizaciju kojom iskazuje višak više od 50 radnika, čime bez opravdanih razloga daje doprinos ubrzanju kolapsa mirovinskog sustava RH i punjenju zavoda za zapošljavanje. Ponašanje poslodavaca u LRH, ali i drugih koji posluju s profitom je bijedno, jer da bi ostvarili još veći profit služe se metodom smanjivanja broja radnika, što je posve pogrešno i za prosperitet Hrvatske i hrvatskog turizma porazno, kazao je jučer novinarima predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić.
    – Ne postoji nikakav zakonom opravdani razlog za smanjenje broja radnika u LRH, u posljednje tri godine povećao se broj noćenja, prihodi su porasli za više od 15 posto, a neto dobit za više od 500 posto i ne postoji ni jedna naznaka da LRH u idućim godinama prijeti kriza poslovanja, kazao je Bulić.
    Ocijenio je da je velik dio poslodavaca u hrvatskom turizmu bahat i zločest prema stalnozaposlenim radnicima, jer za vrijeme sezone njih ostave kući, a zaposle sezonce i potom, nakon sezone, procijene da stalnozaposloeni nemaju dovoljan fond odrađenih radnih sati i proglase ih viškom.
    – Tražili smo od Ministarstva turizma da uvedu standarde koliki broj ljudi je potreban u određenom turističkom objektu sukladno njegovoj kategorizaciji i kapacitetu. No, država očito tu ne vidi nikakav interes i poručujem ministru Darku Lorencinu i premijeru Zoranu Milanoviću da ne postoji gornja granica pohlepe i donja granica bijede, a nažalost, u Hrvatskoj je po postotku najviše bogataša i najviše sirotinje u Europi. Vlada Milanovića samo što još nije uvela porez na svinje, kokoši i registraciju bicikla, fali joj još samo to da postane poput Mussolinijeve, rekao je Bulić.
    Govoreći o situaciji u LRH, voditeljica ureda SIK-a Marina Cvitić kazala je da je uprava LRH još u prosincu 2013. godine najavila višak radnika, no u dogovoru sa sindikatom i gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem, ali i zbog pristiska medija, ipak odustala od zbrinjavanja viška radnika.
    – To je kratko trajalo, jer uprava je uvela sistematizaciju kojom opet traži zbrnjavanje radnika, zapravo otkazivanje ugovora o radu. Budući da se radi o radnicima koji žive na području Opatije očekujemo reakcije gradonačelnika, jer će njegovi sugrađani doći na Zavod za zapošljavanje, a time će doći do smanjenja uplata u gradski proračun s osnova zaposlenosti radnika. U LRH je trenutno u radnom odnosu oko 430 radnika, od čega je njih 318 u hotelima zaposleno na određeno vrijeme, a to je premali broj u odnosu na broj hotela, pa će smanjenje broja radnika srozati kvalitetu rada i time hrvatski turizam, zaključila je Cvitić.