ZA ROBOVLASNIČKI SUSTAV

Rijeka


Petak, 18.07.2014.


 
Kritika novom Zakonu o radu
 
Bulić: Zastupnici glasali za robovlasnički sustav



Suprotno fami o socijaldemokraciji, vrhuške u Istri i PGŽ-u pokazale da su okorjeli neoliberali, rekao je Bulić

RIJEKA   Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u riječkom Sindikalnom domu komentirao je novi Zakon o radu na pressici koju je sažeo u naslovu »Saborski zastupnici iz Istarske i Primorsko-goranske županije glasali ZA robovlasništvo«. Rekao je da postoji nekakva fama da su Istarska i Primorsko-goranska županija socijaldemokratske, da su ono što bi trebalo krasiti ljevičare, ali da sve to može demantirati. »Vodeće vrhuške u Istri i u PGŽ-u su po nama okorjeli neoliberali jer se to vidi na djelu. Izmjene i dopune ZOR-a vode hrvatsko radništvo u robovlasnički sustav. Tu nema više nikakve socijale, socijalne podloge i usudio bih se reći da su najveće zlo ne samo Hrvatsku, nego i za radništvo Europe – socijaldemokrati. U svim državama su socijaldemokrati donijeli zakone izuzetno restriktivne prema radništvu«, rekao je Bulić.

»Izuzetno licemjerno je da su ove stranke – čiji su saborski zastupnici digli ruke za to, posebno napominjem PGŽ i Istarsku županiju – kao nekakav priljepak uz asocijacije i udruge antifašista i antifašističkih boraca NOB-a. Tamo se slikaju, obilježavaju nekakve događaje koji su se tada desili, a koji nemaju veze s njihovim ponašanjem sada. Da je pravo antifašističko rukovodstvo i u PGŽ-u i u Istarskoj županiji zabranili bi im da uopće dođu na te skupove. Ti saborski zastupnici, birajući između partijske discipline i nekakvih koalicijskih ugovora s jedne, i svog obraza s druge strane, odabrali su prodati svoj obraz. Čak bez novca, samo dizanjem ruku«, poručio je Bulić.

Priznanje je odao koalicijskim partnerima – Miloradu Pupovcu i HSU-u – koji su glasali protiv novog ZOR-a, dok je HDZ-u poručio da za zakone iz radno-socijalnih prava, koje su kritizirali, javno kažu da će ih, ako nekad dođu na vlast, mijenjati. »A ako ne, molio bih ih da šute jer sve ovo što se sada događa rezultati su njihove pretvorbe i privatizacije iz 90-tih«, rekao je. Ocjenivši novi ZOR neoliberalnim zakonom koji napada slabije u društvu, urednike medija je pozvao da objave imena zastupnika koji su digli ruku za ovaj zakon – kako je to učinjeno s poslodavcima koji ne isplaćuju plaće – a građane da nikada za te ljude nigdje ne dignu ruku. Bulić smatra da će novi ZOR stvoriti veliki nered, da je potpuno izgubio socijalnu komponentu, da radnike dovodi u poziciju robe, »kao stroj koji ćeš upotrijebiti kada ti treba, posuditi nekome, a ako ti ne treba ćeš ga maknuti«. Ocijenio je da će novi ZOR u suštini pogodovati samo poslodavcima koje je nazvao hohštaplerima.