PRODAJA

Rab - Dubrovnik


Utorak, 26.07.2014.


 
SINDIKAT ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE BRUNO BULIĆ POZIVA NA OPREZ U PRIVATIZACIJI HOTELSKIH PODUZEĆA
 
 
Cijena ne može biti kriterij za prodaju Imperijala


Nastavak privatizacije iz doba Tuđmana – Bruno Bulić

Najvažnije moraju biti reference budućeg kupca i onaj koji je rastjerao radnike u drugim turističkim firmama koje je preuzeo, ne može biti ozbiljan kandidat za Imperial i Maestral, kazao je Bulić

RIJEKA » Aposlutno se protivimo tome da osnovni kriterij za prodaju Imperiala Rab i Maestrala Dubrovnik, bude cijena. Najvažnije moraju biti reference budućeg kupca i onaj koji je rastjerao radnike u drugim turističkim firmama koje je preuzeo, ne može biti ozbiljan kandidat, s takvima ne bi trebalo uopće razgovarati, istaknuo je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) na jučerašnjoj press konferenciji govoreći o aktualnoj privatizaciji turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.
    Naime, Bulić je naveo kako budući kupac ovih društava mora u ponudi definirati koliko će imati stalno zaposlenih radnika, a koliko radnika na određeno i to za rok od najmanje pet godina od dana preuzimanja. Kršenje tih uvjeta treba biti osnova za raskid ugovora bez naknade štete da se ne ponovi Liburnija gdje su radnici »dobrovoljno« odlazili sa suzama u očima, rekao je Bulić.
    – Ovo što se danas radi s tim firmama, a koje obje posluju pozitivno, je nastavak modela privatizacije iz vremena pokojnog predsjednika Tuđmana, dakle modela »država to sam ja, i s državnom imovinom mogu raditi što hoću«, naveo je predsjednik SIKD-a. Također je apelirao da jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalaze ove firme po tom pitanju više – ne spavaju. Posebno je to naveo za otok Rab gdje Imperial predstavlja okosnicu otočkog gospodarstva i zapošljavanja.
    – Lokalna samouprava bez obzira na politički predznak mora težiti da stvori politički konflikt i braniti zaposlenost na otoku. I pitanje je uopće da li postoji potreba da se te firme prodaju, s obzirom da obje posluju pozitivno. Dakle, njih Vlada privatizira samo zato da se skupi nešto novca kako bi se pokušalo pokriti dugove države, umjesto da se povede briga o zaposlenosti. Ali to neće biti ni približno dovoljno da se popune rupe, to je svima jasno. Valjda svi misle, bitno da uzmemo novac jer »možda bude dobro«. To je apsolutno pogrešno, rekao je Bulić.
    Na pitanje zna li se konkretno u kojoj je fazi privatizacija Imperiala rekao je kako je to skoro pa gotova stvar pa se zato o tome i šuti.
    – To je kao da vam pred nosom preko noći nikne peterokatnica sa svim papirima, s vi se čudom čudite odakle se stvorila, poentirao je predsjednik SIKD-a.