NOVI  KOLEKTIVNI

Koromačno


Ponedjeljak,27.01.2014.


 
 

Holcim: Novi kolektivni ugovor i druge uštede



Holcimovim zaposlenicima osnovna se plaća neće smanjivati, no odsad će se isplaćivati u fiksnom (96 posto) i varijabilnom (četiri posto) dijelu koji ovisi o ostvarenju ciljeva iz plana oporavka tvrtke. Najvažnija je to stavka iz kolektivnog ugovora koji su jučer u Koromačnu potpisali predstavnici Uprave kompanije i Sindikata Istre i Kvarnera (SIK).

Ugovorom je obuhvaćeno 317 djelatnika iz tvrtki Holcim Hrvatska i Holcim mineralni agregati, tj. oni iz cementare u Koromačnu, zagrebačkog ureda kompanije, kamenoloma i tvornica betona u Šumberu i Plovaniji te betonara u drugim dijelovima zemlje.

U zajedničkom priopćenju tvrtke i SIK-a naglašeno je da jedan od ključnih kriterija pregovora bio očuvanje radnih mjesta. Podržan je Plan "2015 Plus", prema kojemu bi Holcim Hrvatska, nakon četiri godine poslovanja s minusom, do kraja 2015. trebao dostići pozitivnu nulu.

- Uvedena je i godišnja korekcija plaća ovisno o procjeni individualnog učinka svakog zaposlenika, čime se osigurava pravično nagrađivanje doprinosa pojedinaca. Ukoliko se ostvare ciljevi, zaposlenici će na kraju godine dobiti i trinaestu plaću, objašnjeno je u priopćenju.

Od ostalih prava radnika, dodaci na plaću nisu se izmijenili. Ukinut je, međutim, dodatak za topli obrok, koji će zamijeniti subvencionirana cijena marende: u menzi će se moći objedovati po cijeni od deset kuna. "Naknada troškova prijevoza dosad je bila u nekim slučajevima previsoka te je dogovoren novi model obračuna", ističe se.

Jubilarne nagrade i regres za godišnji odmor isplaćivat će u visini maksimalnog neoporezivog iznosa (2.500 kuna), a smanjit će se otpremnina u slučaju kad poslodavac otkazuje ugovor o radu.

- Kolektivni ugovor samo je dio brojnih inicijativa iz našeg plana oporavka kroz koji smo ostvarili uštede na svim nivoima, od menadžmenta do svih ostalih troškova, kazao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima Hrvatska.

To da izuzetno cijene doprinos svakog zaposlenika u postupku oporavka ilustrira primjerom: Holcimov segment agregata ostvario je budžet za 2013., za što će svi djelatnici tog segmenta firme biti novčano nagrađeni.

I Marina Cvitić, voditeljica labinskog ureda SIK-a, naglašava korektno i argumentirano pregovaranje te spremnost poslodavca da prihvati određene zahtjeve sindikata. (I. RADIĆ)