PET PLAĆA

Novi Vinodolski


Utorak 04.03.2014.


 
NISU DOBILI PET PLAĆA PROTESTNI SKUP RADNIKA ISPRED RESORTA U NOVOM VINODOLSKOM
 
 
Institucije trebaju priču s Resortom izvesti na čistac

 

Predsjednik SIK-a Bulić konstatira da se radi o istim ljudima, misleći na Bruna Orešara, zbog kojih je ministar unutarnjih poslova slao policiju na Brač da tuče radnike

NOVI VINODOLSKI » Četrdesetak radnika i članova njihovih obitelji okupilo se ispred ulaza u resort, na magistrali u Novom Vinodolskom kako bi iskazali nezadovoljstvo situacijom u firmi i podsjetili da nisu dobili pet plaća.
   
Prljave igre


Radnici su protestirali jer firma »Novi Resort« u kojoj su zaposleni ide u stečaj, a firma »Hoteli Novi« d.o.o. koja u svom vlasništvu ima cjelokupnu imovinu, bez zaposlenih, ne ide u stečaj jer je država omogućila predstečajnu nagodbu unatoč dugovima od 3,3 milijarde kuna.     
    Radnicima se obratio predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić koji je na skup došao sa sindikalnom kolegicom, predsjednicom Odbora za turizam SIK-a Marinom Cvitić. Bulić je istaknuo da se u Ministarstvu financija igraju prljave igre. Papire o otvaranju stečaja »Novog Resorta« držali su mjesec i pol dana, a nisu ih slali na Trgovački sud u Rijeci. Fina je donijela odluku o stečaju 18. prosinca, a rješenje je prema Rijeci krenulo tek nakon intervencije SIK-a 19. veljače. U međuvremenu su radnici radili na rampi i rezervirali kapacitete za sezonu iako nisu dobili plaće, a znaju da neće dobiti plaće i uz sve to su svjesni da će dobiti otkaz ako se jedan dan ne pojave na poslu koji im nije plaćen pet mjeseci.
    Bulić je rekao da su radnici počinili grešku kad su iz firme »Hoteli Novi« koja ima imovinu prešli u firmu »Novi Resort«, no da se tu više ništa ne može učiniti. Ono što može umanjiti štetu je ugovor koji poslodavce obavezuje da će radnike vratiti u »Hotele Novi« ukoliko dođe do problema u »Novom Resortu«. SIK će inzistirati da uprava resorta poštuje ugovor. Bulić je iznio u javnost da se radnicima koji su se odazvali protestu prijeti da neće dobiti zaostale plaće niti posao u »Hotelima Novi«, a da će se radnici koji se nisu odazvali protestu nagraditi poslom i plaćama.
    – Radi se o megalomanskom projektu koji ne drži vodu, pokušava se spasiti kroz predstečajnu nagodbu, ali tu dobroga neće biti, poručio je predsjednik SIK-a Bruno Bulić dodajući da svaki put kad dođe u resort sretne deset novih poduzeća u vlasništvu ljudi koji vode resort.
   

 

Nešto ne štima


Institucije države bi priču s resortom trebale izvesti na čistac jer će se agonija nastaviti, smatra Bulić i konstatira da se radi o istim ljudima, misleći na Bruna Orešara, zbog kojih je ministar unutarnjih poslova slao policiju na Brač da tuče radnike.     
    – Danas u Hrvatskoj imalo normalno poduzeće u turizmu funkcionira normalno, a resort ne. To je znak da tu nešto ne štima, rekao je Bulić dodavši da samo netko tko nije normalan može zatvarati kamp koji nosi novac.
    Radnici su na skupu rekli da su od poslodavaca dobili poziv na skup radnika koji će se održati u krugu resorta u 14.30 sati. Većina radnika nije došla na protestni skup. Odazvali su se uglavnom članovi SIK-a, za razliku od Sindikata trgovine i ugostiteljstva Hrvatske. Nedavno je došlo do razmimoilaženja dvaju sindikata u resortu oko rješavanja radničkih pitanja.