ZASTRAŠIVANJE

 


Utorak, 04.02.2014.


 
SIK: Cilj je Babićeva privođenja zastrašivanje
 
 
Ivica Babić odbacio optužbe i dobio jednomjesečni istražni zatvor


Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić za način privođenja predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića, pod sumnjom da je lažirao medicinsku dokumentaciju kako bi stekao status vojnog invalida, rekao je kako je riječ o veoma opasnom presedanu radi  zastrašivanja sindikalnih vođa i radnika.

Ne ulazim u možebitno kazneno djelo, no za mene kao sindikalista takav čin, osim što je opasan, ima dva cilja, i to zastrašivanje sindikalnih radničkih vođa i radnika, izjavio je Bulić na konferenciji za novinare u Puli. Takvima se metodama, dodao je, koristio i Mussolini na ovim prostorima kada je došao na vlast.

Zapitao se što za taj predmet znači pretraga Babićeva stana i garaže, ocjenujući kako se radi o koordiniranoj aktivnosti protiv sindikalnog čelnika koji, rekao je, zastupa prava liječnika kako ih i treba zastupati. Zasigurno razlog njegova zadržavanja u pritvoru nije utjecaj na svjedoka kada je ovaj predmet star već deset godina niti strah od bijega, već se tako postupa da se njega ne bi čulo, istaknuo je Bulić.

Dodao je kako u slučaju Ivice Babića ne stoje teze poput neka USKOK i DORH rade svoj posao, već da su USKOK i DORH dužni poštovati zakone RH, a ne neke predmete držati u ladici i izvlačiti ih kada je politička situacija takva da njima ili nekim strankama odgovara.

'Začuđuje činjenica da je sud na prijedlog tužiteljstva kao svjedoke na koje bi Babić mogao utjecati naveo Berislava Mostovca i Luku Lovrenca koji su preminuli. Uz sve to navode i da je potrebno saslušati i djelatnika virovitičkog Ureda za obranu Alojzija Režića, koji ne postoji, niti je postojao u tom Uredu, a eventualno bi se moglo raditi o djelatnici Alojziji Režić', kazao je Babićev odvjetnik Milenko Umičević. Uvjeren je kako to ukazuje na paušalan i olak pristup u postupku predlaganja i određivanja najteže mjere, istražnog zatvora, što smatra neprihvatljivim.