SISTEMATIZACIJA

OPATIJA


Srijeda, 16.04.2014.


 
 
 
Izmjena sistematizacije radnih mjesta u LRH donosi višak radnika


 

 

Nakon što su u prosincu 2013. godine Sindikat Istre i Kvarnera i Radničko vijeće LRH osporavali program zbrinjavanja viška radnika kojim bi 87 radnika ostalo bez posla, Uprava Društva odustala je od zbrinjavanja viška radnika. Bilo je to, nažalost, samo za kratko vrijeme. Naime, 26.03.2014. godine Uprava Društva dostavila je Radničkom vijeću ( prije konstituirajuće sjednice), na savjetovanje Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o sistematizaciji. Navedenim prijedlogom utvrđen je broj izvršitelja po radnim mjestima i profitnim centrima. Obzirom da poslodavac nije dostavio Radničkom vijeću potpune podatke važne za donošenje odluke i sagledavanja njezinog utjecaja na položaj radnika (usporedba broja izvršitelja po radnim mjestima i profitnim centrima, razlike u broju izvršitelja, način rješavanja viška radnika i sl.),  Radničko vijeće (u kojem su tri člana SIK-a, jedan  STUH-a i jedan član s nezavisne liste koju je, navodno, sastavio poslodavac), Radničko vijeće je, da bi se moglo očitovati, zatražilo zajednički sastanak s predstavnicima poslodavca radi  dodatnih odgovora i obrazloženja. Zajednički sastanak je održan, a sastanku je nazočio glavni pravni savjetnik koji nije dao nikakav konkretan odgovor, što upućuje na zaključak da je zahtjev za savjetovanje bio tek formalne naravi, a ne istinska volja poslodavca da se o tome raspravi i uvaže argumenti. Kako se prijedlog poslodavca odnosio samo na hotele, a ne i na administrativni dio stručnih službi, za očekivati je bilo da sastanku nazoče, ako ne predsjednik Uprave, a onda barem član Uprave i direktor za hotelske operacije koji bi znao ili trebao znati odgovore na sva pitanja Radničkog vijeća i Sindikata. Tek iz dodatnih podataka koji su dostavljeni o sadašnjem broju izvršitelja, vidljivo je da je razlika u broju izvršitelja nešto više od 50-tak, a stvarni višak radnika po radnim mjestima (koji neće zadržati postojeća radna mjesta) je gotovo dvostruk. Zatraženi dodatan sastanak radi davanja pojašnjenja, poslodavac je odbio. Ako je točno da su predstavnici vlasnika i Uprave obećali gradonačelniku koncem prošle godine da odustaju od zbrinjavanja viška radnika (kako su mediji objavili) onda su ga izigrali ili je nešto drugo posrijedi.

 

Od preuzimanja LRH od strane SN Holdinga na čelu sa Darkom Ostojom, broj radnika u Društvu Liburnia Riviera hoteli se prepolovio. Samo u prethodnoj godini oko 100-tinjak radnika napustilo je Liburniju jer se nisu mogli nositi s pritiscima. Međutim, vlasniku i Upravi kompanije koja je u prošloj godini ostvarila izuzetno veliku dobit ni to nije dostatno,  već  se pokušavaju „riješiti“ dodatnih još 100-tinjak radnika.  Nitko u Društvu Liburnia Riviera hoteli više nije siguran i nikome od rukovodećih ljudi kompanije Sindikat ne može vjerovati. Na Skupu radnika javno su obznanili, i predsjednik Uprave i predstavnik vlasnika Darko Ostoja, da viška radnika neće biti. Sada rade suprotno.

Sindikat će u obraćanju radnicima, članovima i javnosti i borbi za radna mjesta u Liburniji ostati  ustrajan u ponavljanju onog što je rekao u prosincu kada je bio aktualan program zbrinjavanja viška radnika: da ne postoji nikakav zakonom opravdani razlog da se smanji broj izvršitelja u LRH. U posljednje tri godine, naime,  povećao se broj noćenja, broj dolazaka, prihodi su porasli preko 15%, a netto dobit preko 500%. Ne postoji ni nikakva objektivna ni izvjesna okolnost da se u narednim godinama ne nastavi porast ovih parametara o kojima ovisi uspješnost kompanije. U turizmu je upravo radnik ključ uspjeha, radnik koji svoj posao obavlja sa zadovoljstvom i sa osmjehom. Radnici LRH-a takav osmjeh ne mogu imati kada na početku sezone poslodavac radi izmjene sistematizacije iz koje proizlazi višak radnika, a za koji ne želi reći kako će ga riješiti.