KONAČNO  IZLAZAK

Crikvenica


Petak, 07.02.2014.


 
 
Jadran  nakon izlaska iz stečaja


 

 

Nakon tri i po godine Jadran je izašao iz stečaja i to cjelovit, sa svim hotelima, kampom i TN Kačjak, onako kako se SIK zalagao svih godina od osnutka svoje Sindikalne podružnice u Jadranu. Iako je u stečaju sindikalni rad bio ograničen, kroz Odbor vjerovnika, SIK se zalagao za prava radnika, posebno u dijelu koji se odnosi na njihova potraživanja budući da materijalna prava radnika u stečaju određuje isključivo stečajni upravitelj.

 

O svemu se članstvo redovito izvještavalo, uz mišljenja i preporuke savjetovalo. Nešto kasnije od očekivanja radnicima je isplaćen dio potraživanja (27. siječnja 2014.), a postoji mogućnost da koncem sezone dobiju još jedan dio potraživanja te da  cjelokupno novčano potraživanje bude isplaćeno i prije roka od 5 godina po stečajnom planu. Nakon izlaza iz stečaja predstoji sindikalni rad sa ciljem što većeg zapošljavanja, za veća materijalna prava radnika koje sindikat želi urediti kroz Kolektivni ugovor, te za utemeljenje Radničkog vijeća.

 

O tim, ali i drugim temama, predstavnici SIK-a Bruno Bulić, Marina Cvitić i sindikalna povjerenica Mirna Rubčić razgovarali su s predsjednikom Uprave Dinom Manestrom i njegovim suradnicama 06. veljače 2014. godine. Kao i sindikatu, odnosno radnicima i poslodavcu je u interesu da se u Društvu što prije pokrene postupak utemeljenja Radničkog vijeća koje bi, nakon toga, imenovalo predstavnika radnika u Nadzorni odbor.  Stoga je SIK, sa ciljem ubrzanja postupka koji će radnicima omogućiti suodlučivanje u spomenutim institucijama, najavio  pokretanje postupka utemeljenja Radničkog vijeća. 

 

Predstavnici SIK-a, inače, u razgovoru kod ministra turizma na temu Jadrana, založili su se da  se radnicima koji su preuzeti iz stečaja (139 radnika), ili barem većini tih radnika, ponudi Ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Za sada se s većinom radnika sklopio Ugovor o radu na određeno vrijeme do konca sezone, ali će se, nakon usvajanja plana od strane Nadzornog odbora, postepeno mijenjati u Ugovore na neodređeno vrijeme. Jadran će izvjesno ići u privatizaciju, ali se ne očekuje da će to biti ove godine, a do tada cilj je sindikata da se što više radnika zaposli na neodređeno vrijeme i da se s poslodavcem sklopi Kolektivni ugovor koji će jamčiti veća prava i koji će se morati pridržavati i novi vlasnik. Najavljeni booking koji je bolji od prethodne godine zasigurno će pridonijeti i lakšem pregovaranju.

Motiv je radnika jasan: zapošljavanje i veća prava. Uspješnost realizacije sindikalnih težnji svakako će ovisiti i snazi sindikata pred kojim je težak zadatak da „vrati“ članstvo koje se bilo izgubilo u stečaju.