KAPITALIZAM

Zagreb


Utorak, 29.03.2014.


 
 
 
Kapitalizam je došao do granica gdje prelazi u nacionalizam


Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić danas je u Puli poručio kako potreba za obilježavanjem Međunarodnog praznika rada nikada nije bila veća i potrebnija, jer je kapitalizam došao do gornjih granica gdje prelazi u nacionalizam.


Ako ministar Mirando Mrsić u ime SDP-a poruči narodu da zaboravi na tri osmice, to znači da se želi vratiti u područje i život rada, odnosno nesamostalnog rada radnika prije 1886. godine. Svaki je komentar suvišan. Kapitalizam je očito došao do svojih gornjih granica gdje prelazi u nacionalizam, istaknuo je Bulić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako hrvatsko društvo danas ponajprije tišti nezaposlenost, neperspektivnost mladih te položaj umirovljenika koji je na rubu egzistencije.
Zbog takve će situacije, najavio je, SIK zajedno sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika u četvrtak u pulskoj Verudi na Međunarodni praznik rada javnim skupom Vladi uputiti najozbiljnije upozorenje
da tako više ne može.

Hrvatska nažalost bilježi tri rekorda u Europi. Prvi se odnosi na postotak povećanja milijunaša, drugi na povećanje stope siromaštva, a treći po stopi nezaposlenosti osoba ispod 30 godina, poručio je Bulić.

Dodao je da sindikati tim skupom žele pokazati da u Puli, koja ima razloga ponositi se radničkom poviješću i borbom za radnička i građanska prava, nije pokorena volja za pravdom niti se ugasila radnička i građanska samosvijest.