BEZ RASPRAVE

Zagreb


Srijeda,15.01.2014.


 
 
Ministarstvo šalje ZOR u daljnju proceduru

 
IDU DALJE
SINDIKALNA PRIPREMA VELIKOG ŠTRAJKA SHVAĆENA KAO ODBIJENICA

Kako se može doznati u resornom ministarstvu, ZOR će na sjednicu Vlade, a potom i put klupa saborskih zastupnika nakon što se prikupe suglasnosti svih ostalih ministarstava

ZAGREB » Ministarstvo rada i mirovinskog sustava moglo bi i bez dodatnih konzultacija sa socijalnim partnerima, odnosno poslodavcima i sindikatima, uputiti izmjene Zakona o radu (ZOR) u proceduru. Kako se može doznati u resornom ministarstvu, ZOR će na sjednicu Vlade, a potom i put klupa saborskih zastupnika nakon što se prikupe suglasnosti svih ostalih ministarstava, a to uključuje i ocjenu jesu li izmjene usklađene s europskim direktivama. Taj je posao pri kraju, kako se može čuti, pa se uskoro može očekivati i da će ZOR zbog kojeg sindikati do 24. siječnja među članstvom provode referendum o organizaciji generalnog štrajka biti poslan u Sabor. Hoće li, međutim, biti dodatnih konzultacija sa socijalnim partnerima, kako je to tijekom prosinca najavljivao Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, još je nepoznanica. U proteklih mjesec dana s poslodavcima i sindikatima nije bilo nikakvih razgovora o ZOR-u. Sindikati, pak, navode, kako nisu dobili niti odgovor resornog ministarstva na njihov opsežan komentar izmjena ZOR-a.
    Vladina pregovaračka strana najavljene sindikalne aktivnosti, čini se, shvatila je kao poruku da oni nemaju nikakvu namjeru sudjelovati u eventualnim daljnjim razgovorima o ZOR-u. Tako se poručuje kako se iz sindikalnih najava ne vidi spremnost za razgovore, pa je stoga i upitno hoće li biti dodatnih razgovora tri strane o radnom zakonodavstvu. No, i sama vladina strana vjerojatno u ovom trenutku taktizira i čeka kako će se razvijati sindikalne aktivnosti, odnosno kako će proći referendumsko izjašnjavanje o štrajku. Smeta im pritom i činjenica da su sindikati u referendumsko izjašnjavanje uključili i Zakon o povremenim poslovima iako se od tog zakona odustalo još u prosincu. Međutim, iako se od lani razmatranih zakonskih opcija odustalo, to ne znači da se mini poslovi neće ponovo aktualizirati kroz neka drugačija zakonska rješenja.
    O tome kad će ZOR biti upućen u proceduru donošenja ovisi i postupak donošenja novog zakona o zaštiti na radu kao i novog zakona o reprezentativnosti jer je riječ o povezanim zakonskim prijedlozima. Primjerice, odredbe o produženoj primjeni kolektivnih ugovora koje su svojedobno »iščupane« iz ZOR-a i izmijenjene zakonom o reprezentativnosti sada će ponovo biti ugrađene tamo gdje i pripadaju. Tako bi zakon o reprezentativnosti, koji je manje-više ispregovaran, bilo neumjesno slati u postupak donošenja dok se ne zna što će se zbivati s izmjenama Zakona o radu. I dijelovi zaštite na radu povezani su sa ZOR-om pa je i on na čekanju dok se situacija oko osnovnog zakona na tržištu rada ne razriješi.