MUSSOLINIJEVE METODE

Pula


Utorak, 04.02.2014.


 
 
Mussolinijeve metode: način Babićeva privođenja radi zastrašivanja sindikalaca i radnika


Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić danas je za način privođenja predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića, pod sumnjom da je lažirao medicinsku dokumentaciju kako bi stekao status vojnog invalida, kazao kako je riječ o izuzetno opasnom presedanu s ciljem zastraživanja sindikalnih vođa i radnika. "Uopće ne ulazim u možebitno kazneno djelo, no za mene kao sindikalca takav čin, osim što je opasan, ima dva cilja, i to zastrašivanje sindikalnih radničkih vođa te zastrašivanje samih radnika", izjavio je Bulić na konferenciji za novinare u Puli. Takve je metode, dodao je, "koristio i Mussolini na ovim prostorima kada je došao na vlast".

Situaciju oko Babića, kojemu je prije nekoliko dana određen istražni zatvor zbog sumnje da je smetnje s vidom lažno prikazao kao ozljedu oka zadobivenu u Domovinskom ratu i to iskoristio za ostvarivanje prava vojnog invalida, nazvao je krajnje opasnom.

Zapitao se što za taj predmet znači pretres Babićeva stana i garaže, ocjenujući kako se radi o koordiniranoj aktivnosti protiv sindikalnog čelnika koji, rekao je, zastupa prava liječnika kako ih i treba zastupati.

"Zasigurno razlog njegova zadržavanja u pritvoru nije utjecaj na svjedoka kada je ovaj predmet star već deset godina, niti strah od bijega, već se tako postupa da se njega ne bi čulo", istaknuo je Bulić.

Dodao je kako u slučaju Ivice Babića ne stoje teze poput "neka USKOK i DORH rade svoj posao", već da su "USKOK i DORH su dužni poštivati zakone RH, a ne neke predmete držati u ladici i izvlačiti ih kada je politička situacija takva da njima ili nekim strankama odgovara".

"Vrijeme je da Sabor osnuje povjerenstvo koje će pratiti rad USKOK-a i DORH-a", poručio je Bulić, naglasivši kako "između demokracije i anarhije stoji jedna tanka nit". (H)