SMJENA

Rijeka


Srijeda, 02.07.2014.


 
NASTAVAK PREVIRANJA U MATULJSKOM TIBO-u JUČER TRI ZBORA RADNIKA
 
Nadzorni odbor smijenio Kristijana Cvjetovića


 

Prvi zbor sazvao je Cvjetović, drugi tvrtka Rektor s kojom TIBO ima ugovor o navodno basnoslovnom poslu, a treći radnici koji su tražili predsjednika NO-a Hrvoja Burića

RIJEKA » Nadzorni odbor matuljskog TIBO-a smjenio je dosadašnjeg direktora Kristijana Cvjetovića koji je na tu funkciju postavljen iz bivšeg AUDIO-a kojeg je u međuvremenu zamjenio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Jučer je obavljena primopredaja između Cvjetovića i novog-starog direktora TIBO-a Fabijana Tomića, koji je imenovan kao vršitelj dužnosti.
    No, to je samo vrh previranja koja se događaju u TIBO-u gdje je jučer bilo, najblaže rečeno, vrlo živo s obzirom na to da su održana čak tri zbora radnika. Kako doznajemo od predstavnika podružnice Sindikata Istre i Kvarnera, prvog je sazvao smjenjeni Cvjetović, drugog riječka tvrtka Rektor s kojom TIBO ima zaključeni ugovor o poslu, navodno, vrijednom nevjerojatnih 156 milijuna eura dok su na trećem zboru radnici tražili da dođe i izjasni se predsjednik NO-a Hrvoje Burić.
    – Nadzorni odbor, u čijem sastavu još sjede Dijana Lukšić i Marin Brajković kao radnički predstavnik, jednoglasno je odlučio o smjeni Kristijana Cvjetovića zbog loših poslovnih rezultata i onemogućavanja Odbora da nadzire poslovanje tvrtke, izjavio je jučer Burić. U prilog ovakvoj odluci predsjednik NO-a, pred ostalih, spomenuo je da je samo u prva četiri mjeseca ove godine TIBO ostvario prihode od četiri milijuna kuna i gubitak od tri milijuna kuna, a dotaknuo se i trošenja 24,6 milijuna kuna, koliko je TIBO-u kroz pozajmnice CERP isplatio prošle godini, a da ništa od tog novca nije rezultiralo, prema Burićevim tvrdnjama, poboljšanim efektima u samoj proizvodnji.
    – Vezano uz tvrtku Rektor, rekao sam danas i radnicima. Mi smo 3. lipnja imali sjednicu NO-a kojoj je bio nazočan i direktor Cvjetović, no mi tada nismo dobili nikakvu informaciju o toj tvrtki. Tek sam danas dobio ugovor između TIBO-a i Rektora iz kojeg vidim da je potpisan samo dva dana kasnije, 5. lipnja, kazao je Burić koji nije htio govoriti o detaljima iz ugovora, samo je indikativno zaključio da će ga dostaviti odgovornima u Centru za restrukturiranje i prodaju koji je vlasnik TIBO-a, odnosno zastupa Republiku Hrvatsku.
    Nekoliko sudionika sa zbora radnika potvrdilo nam je da su predstavnici tvrtke Rektor prijetili da će se povući iz posla ukoliko Cvjetović ne ostane na čelu TIBO-a. Rajko Kutlača i povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u TIBO-u Žarko Jardas jučer su poručili kako će tražiti od CERP-a da hitno sazove izvanrednu Skupštinu društva na kojoj će se odrediti tko je u cijeloj ovoj priči stoji s »prave strane«, da li Nadzorni odbor ili smjenjeni direktor Kristijan Cvjetović. To isto, rekao je, tražit će i sam Burić koji negira da iza svega stoji politika s obzirom na njegovu stranačku pripadnost HDZ-u.
    – Prema Statutu društva, Nadzorni odbor, uključujući i mene, Skupština odnosno CERP može u svakom trenutku smjeniti, zaključio je Burić.
    Jučer smo pokušali stupiti u kontakt i sa smjenjenim Cvjetovićem, ali bez uspjeha.