BEZ OSNOVE

Raša


Ponedjeljak, 29.09.2014.


 
 
Nema osnove za smanjenje broja zaposlenih u Općini


 

Na sjednici vijeća Općine Raša održanoj krajem lipnja, na kojoj je bio prisutan i Darko Vidmar, voditelj Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije u Uredu Pazin - Buzet, dana je na glasovanje odluka o ustrojstvu i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Raša, tako što su ukinuta tri Odsjeka i sve se objedinilo u jedan, s jedinstvenim Pročelnikom, što je na vijeću i izglasano.

Slijedom toga u Labinu su danas održali konferenciju za medije Darko Vidmar i Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije.

- Želimo upozoriti na događanja u stručnim službama Općine Raša u kojima imamo organizirano naše članstvo. Nažalost, sva naša nastojanja da spriječimo pojavu viška zaposlenih u tim službama nisu urodila plodom zbog čega smo primorani i javno progovoriti o svemu što se događa, rekao je Vidmar.

Vidmar i Bulić izvijestili su novinare da je nakon anonimne predstavke na rad Općine Raša, Ministarstvo uprave obavilo  inspekcijski nadzor nad tijelima Općine Raša. Nalaz Ministarstva po tom nadzoru stalno se spominje kao osnovni razlog zbog kojeg se moralo krenuti u reorganizaciju i novi ustroj Jedinstvenog upravnog odjela.

"Sva naša traženja da dobijemo uvid u taj nalaz, kako bi znali o čemu se radi, ostala su samo na obećanjima, zbog čega smo isti morali tražiti od samog Ministarstva", istaknuo je Vidmar.

U Sindikatu su stava da u nalazu nema nikakvih osnova zbog kojih bi trebalo doći do smanjenja broja zaposlenih niti bi se trebala smanjivati plaća za radna mjesta sa VSS-om. Čak se novim Pravilnikom o unutarnjem redu nije poštivala uputa iz nalaza da se u opisu poslova pojedinog radnog mjesta mora utvrditi približan postotak vremena koji je potreban za obavljanje svakog posla.

Sindikat se također od samog početka protivi ustroju koji će za posljedicu imati višak zaposlenih. Nitko to ne traži s viših instanca (zakoni, uredbe ili inspekcijski nalazi). Nema ni ekonomske podloge jer se proračun Općine Raša puni prema planu, a sredstva za zaposlene su daleko ispod dozvoljenog (od mogućih 20 posto troši se tek 15 posto proračuna za zaposlene).

- U Općini Raša, izuzevši načelnicu i pročelnika, u stručnim službama zaposleno je deset službenika i namještenika. Kada se od toga 30 posto utvrđuje viškom, mora se postaviti pitanje kako će se posao odvijati ubuduće, pitaju se Vidmar i Bulić.

Na konferenciji je rečeno da su tražili da im se dostave prijedlozi rješenja za radnike koji će biti višak, no konkretan odgovor nisu dobili.

Sve ovo je izazvalo veliko čuđenje kod službenika i namještenika u ostalim gradovima i općinama, ali i bojazan za njihovu sutrašnjicu. Jer ako je ovo samo pilot projekt, što se još možemo očekivati, pita se Bulić.

- Ne može neki načelnik ili načelnica pametovati, takve se važne odluke donose na nacionalnoj razini, pa bi se trebalo koordinacijom na županijskoj razini s takvim prijedlozima obratiti Vladi RH. Činjenica je da narod ove zemlje ne može financirati nagomilanu samoupravu u državi. Sve je to jedan veliki cirkus, i odgovorno tvrdim, kad bi nestali svi načelnici u državi, da se ništa negativnog ne bi dogodilo. Male općine se mogu pretvoriti u sredine koje će voditi mjesni odbori, rekao je Bulić. (Adriano ŠĆULAC)