Glasine

Labin


Četvrtak, 25.09.2014.


 
 
 
Neosnovane informacije o prodaji labinskog Benettona


 

Na zahtjev Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, povodom kuloarskih priča o prodaji labinskog pogona Benettona, 23. rujna 2014. godine održan je sastanak s predstavnicima poslodavca. Pokazalo se, prema riječima predstavnika poslodavca, da nisu točene informacije koje su se posljednjih nekoliko mjeseci, a posebno prošlog tjedna, plasirale o prodaji, odnosno mogućem zatvaranju labinskog pogona Benettona i otkazima. Činjenica je da se proces restrukturiranja grupacije Benetton koji je započeo pred nešto više od godinu dana nastavlja, međutim, u ovom momentu nitko ne kalkulira s mogućim zatvaranjem ili prodaji ovog pogona. Naprotiv, ulažu se napori u pronalazak novih tržišta koji će omogućiti redovito poslovanje ovog Društva, a upravo je labinski pogon, za razliku od tvornica u Italiji, Srbiji, Rumunjskoj ili Tunisu, prepoznatljiv po izradi novih uzorka i proizvoda. Veličina grupacije Benetton, kako je objašnjeno, zahtjeva kompleksni pristup u restrukturiranju i zato restrukturiranje traje duže vremena. U restrukturiranju joj pomaže jedna od vodećih svjetskih konzultantskih kuća koja je prošlog tjedna boravila i u ovom pogonu. Restrukturiranje se provodi na način da će se grupacija podijeliti na tri sektora: industriju, prodaju odnosno komercijalu i nekretnine. Sektor Industrije koji obuhvaća i ovaj pogon preuzima tvrtka Olimpias, koja je dio grupe i koja je u 100%-tnom vlasništvu Benetton grupacije, a koja proizvode plasira i van grupacije Benetton, a sve u cilju proširenja tržišta. Time se ne mijenja pravni status radnika Benetton tekstila.

Činjenica je i da je u ovoj godini registriran drastičan pad proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu, međutim, i dalje se ulaže u tvornicu, što je značajan pokazatelj da se, unatoč smanjenoj proizvodnji, ne misli zatvoriti ili prodati tvornica. U pogon tako sljedeći tjedan dolazi 36 strojeva. Ne namjerava se ni otpuštati radnike obzirom da se radi o kvalitetnim radnicima obučenim za posao koji obavljaju, a i disciplina je na zavidnom nivou. Međutim, upravo zbog nekontinuirane proizvodnje, a koja je povezana s prodajom Benettovih proizvoda, u cilju povećanja efikasnosti rada, zahtijevat će se fleksibilizacija rada, na način da se sukladno novom Zakonu o radu, radno vrijeme prilagodi proizvodnji. To znači, da će se, ukoliko se pojavi potreba, sa Sindikatom kojemu je, kao i radnicima, imperativ zadržavanje radnih mjesta do normalizacije poslovanja, dogovoriti radno vrijeme radnika različito od dosadašnjeg, a koje će se prilagoditi zahtjevima proizvodnje, na način da će se možda u jednom periodu raditi duže od punog radnog vremena, a u drugom kraće.

Obzirom na česte (dez)informacije koje negativno utječu na motiviranost radnika, odnosno izazivaju strah i tjeskobu kod radnika,  koji utječu i na produktivnost, na sastanku s poslodavcem dogovoreno je da će se, u slučaju bilo kakvih novih informacija ili saznanja, ili pak dezinformacija, odmah održati sastanak s predstavnicima sindikata u cilju pravodobnog informiranja.