NOVI  KOLEKTIVNI

Pula

 


Petak, 13.06.2014.


 
 
Novi kolektivni ugovor u zračnoj luci Pula

 

 

Zračna luka Pula dobila je 12.06.2014. godine, nakon kratkih i korektnih pregovora s poslodavcem, novi Kolektivni ugovor koji je  sa sindikalne strane, kao jedini reprezentativni sindikat, potpisao Sindikat Istre i Kvarnera.  U pregovorima, naime, nije sudjelovao drugi sindikat koji djeluje u Zračnoj luci Pula, ali koji nije mogao dokazati reprezentativnost. Starom Kolektivnom ugovoru 30. lipnja isticao je rok tridesetodnevne primjene nakon što mu je 31. svibnja istekao rok na koji je bio potpisan. Novi Kolektivni ugovor je potpisan na 30 mjeseci, do kraja 2016. godine. Sadržajno se od prethodnog, na kojem se uglavnom temelji, razlikuje u nekoliko odredbi, na kojima je s jedne strane, zbog rezultata poslovanja, inzistirao poslodavac, a s druge strane Sindikat zbog uvjeta rada i života radnika. Prema KU najmanje trajanje godišnjeg odmora za radnike ne može biti kraće od 4 tjedna, odnosno 20 radnih dana; za malodobne radnike je najkraće trajanje 5 tjedana, odnosno 25 radnih dana.  Najduže trajanje godišnjeg odmora za ove radnike je do 32 radna dana, uračunavajući sve dodatne dane. Za radnike koji rade na poslovima, gdje ih se ne može zaštiti od štetnih utjecaja, godišnji odmor traje od minimalnih 30 do maksimalnih 35 radnih dana.

Radniku kojem do mirovine (pune ili prijevremene) nedostaje pet godina poslodavac može ponuditi lakši posao, bez umanjenja plaće. Ako ponuda izostane onda će mu na istom poslu podignuti kooficijent za 0,2, ali samo do pet godina. Radnik gubi to pravo ako nastavi raditi i dulje.

Dodatak za dvokratni rad je podignut sa 10% na 20%. Ugovoren je automatizam usklađenja osnovice s povećanjem cijena na godišnjem nivou ako poslovni prihodi zabilježe rast od 5% i Društvo iskaže dobitak poslovne godine. Poboljšani su uvjeti plaćanja prijevoza.

Zbog izuzetno velikih troškova po osnovi otpremnina u kontekstu negativnog poslovanja Društva, u pregovorima je dogovorena korekcija otpremnina za odlazak u mirovinu, ali daleko iznad radikalno smanjene razine koju je predlagao i tražio poslodavac: za svaku navršenu godinu rada kod poslodavca radniku pripada 2500,00 kn, s time da radnici koji do kraja lipnja izjave da idu u mirovinu, ostvaruju pravo na otpremninu po starim kriterijima. U novom je KU otvorena i mogućnost napredovanja koja do sada nije bila moguća bez mijenjanja KU. U okviru dogovorenih platnih razreda, poslodavac može podizati koeficijent poslova do dogovorene granice pripadajuće grupe složenosti. Tijekom pregovora dogovoreno je da će poslodavac razmotriti svaku argumentiranu inicijativu radnika koji budu smatrali da imaju osnova za napredovanje.