Novi zakon

Rijeka


Srijeda, 12.11.2014.


 
 
SINDIKAT ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE UPOZORAVA
 
Novi zakon otvara lov na pokojnike


Pogrebnici tražili da se njihova djelatnost izdvoji iz komunalija / Foto Darko JELINEK

 

Otvaranje tržišta, a posebno onog dijela o preuzimanju pokojnika od mjesta smrti do groblja ili krematorija, dovest će do lova na pokojnike, do nelojalne konkurencije, upozorava Bruno Bulić

RIJEKA   Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije protivi se prijedlogu Zakona o pogrebničkoj djelatnosti koji je danas na prvom čitanju u Saboru, a koji bi, ako se usvoji, trebao pogrebništvo definirati kao isključio tržišnu djelatnost.

Prema predsjedniku ovoga Sindikata Bruni Buliću , ovaj prijedlog Zakona je ništetan, nedorečen te obmanjujući. Njime se pogrešno tumače izvori prava Europske unije, a brojne predložene odredbe su neprecizne, nepotpune i stvaraju pravnu nesigurnost u pogledu njihove primjene naglašeno je jučer na tiskovnoj konferenciji Sindikata koji se nada da do usvajanja ipak neće doći.

Poziva jedinice lokane samouprave da se aktivno uključe u antikampanju navedenog Zakona.

  – Naše mišljenje je da je pogrebnička djelatnost od javnog interesa za građane i kao takva mora ostati isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave koja kontrolira cijenu i pruža kvalitetu. Stoga ovdje ne govorimo o monopolu. Otvaranjem tržišta, a posebno onog dijela o preuzimanju pokojnika od mjesta smrti do groblja ili krematorija, dovest će do lova na pokojnike, do nelojalne konkurencije. Privatnici će ubirati vrhnje od prijevoza, dok će porezni obveznici i dalje izdvajati za održavanje groblja. Jer koji bi privatnik čestito održavao groblje poput onoga na Kozali – zapitao se Bulić.

  U Sindikatu smatraju da ovo nije način kako će se podignuti kvaliteta usluge, neće doći do pada cijene, a ni do dodatnog zapošljavanja. Jer, prema navodima Bulića, poznato je kako rade privatnici: njihovi radnici rade ili na crno, ili ih se prijavljuje na mininimalnu plaću. Za ispostavljane račune (ako do toga uopće dođe), ne plaćaju poreze. Usvajanjem ovog zakona u mnogim komunalnim poduzećima grobari, radnici na pripremi i odijevanju pokojnika, vozači – postat će višak, dio socijalnih priča kojih Hrvatska nažalost ima napretek.

Stoga se jučer Vladi savjetovalo da se bolje prihvati nečeg pametnijega, primjerice spašavanja posrnuloga gospodarstva, a da ne dira ono u što se ne razumije – komunalije