IGRE  OKO  TVORNICE

Rijeka


Utorak, 15.07.2014.


 
 
Račun 3. maja TIBO-a blokiran, oko tvornice se vode igre



Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije upozorio je da 3. maj TIBO – Tvornica industrijske i brodske opreme, kojoj je danas blokiran račun, i njenih 90 radnika nemaju vremena »za igre koje se vode oko tog poduzeća« nego očekuju od vlasnika da osigura posao i tržišta za njihove kvalitetne proizvode

RIJEKA – Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije upozorio je da 3. maj TIBO – Tvornica industrijske i brodske opreme, kojoj je danas blokiran račun, i njenih 90 radnika nemaju vremena »za igre koje se vode oko tog poduzeća« nego očekuju od vlasnika da osigura posao i tržišta za njihove kvalitetne proizvode.

 Na današnjoj konferenciji za novinare voditelj ureda toga sindikata Rajko Kutlača rekao je da je Sindikat zatražio hitno sazivanje skupštine TIBO-a. Ona bi, kako je rekao, trebala rasvijetliti sve odnose u tvrki – ulogu tvrtke Rektora i njenu navodnu suradnju s Centrom za restukturiranje i prodaju (CERP) i državom kao vlasnikom te ulogu direktora Kristijana Cvjetovića u sklapanju ugovora s Rektorom bez suglasnosti i informiranja Nadzornog odbora. Dodao je da je tim ugovorom predviđena penalizacija TIBO-a zbog neispunjavanja ugovora koja premašuje vrijednost samog TIBO-a.
 Također je naveo da je Sindikat zatražio da se odmah izađe pred radnike i javno kaže što je skupština utvrdila i odlučila, ali da do danas nisu dobili odgovor.

  »Na ovaj način CERP, njegov ravnatelj kome je dopis upućen, a nakon ovog javnog obraćanja i Vlada RH kao nadležna za djelovanje CERP-a, preuzimaju odgovornost za sudbinu 3. maja TIBO-a i svih njegovih radnika, kao i za zakonitost svih rabota koje se oko TIBO-a očito dešavaju,« istaknuo je Kutleša.  
  Pojasnio je da TIBO ima problema od kada je izdvojen iz Grupe 3. maj i i ostao bez imovine. Sve je jasnije da većinu onih koji iskazuju interes za TIBO ponajprije zanima teren TIBO-a, a tek potom proizvodnja, smatra Kutleša.

 Ustvrdio je da su radnici, koji su primili samo dio plaće za svibanj, izloženi manipulacijama te da o konfuznom stanju u tvrtki govori i to što su 1. srpnja održana čak tri skupa radnika. Po njegovim riječima, prvi skup je održao direktor Cvjetović, drugi skup predstavnici tvrtke Rektor, a treći skup je sazvao predsjednik Nadzornoga odbora (NO) Hrvoje Burić.
 Kazao da je povod svim tim događanjima odluka Nadzornog odbora o smjeni direktora Cvjetovića i imenovanju vršitelja dužnosti. Objasnio je da su na skupu koji je organizirao predsjednik NO izneseni razlozi za smjenu direktora koji se, prema predsjedniku NO-a, nije ponašao u skladu s zakonom, nenamjenski je trošio novac za restrukturiranje i sklopio štetne ugovore, o kojima nije zatražio suglasnost NO-a.

 Kutleša je rekao da je Cvjetović na skupu doveo u pitanje zakonitost NO-a, da je rekao da sumnja u podršku CERP-a takvoj odluci NO-a i da je »uvjeravao radnike u njihovu sudbinsku vezanost za posao o kojem je on sklopio ugovor s tvrtkom Rektor.«

 Dodao je da su predstavnici tvrtke Rektor, koji su bili i na tom skupu, uvjetovali provođenje ugovorenog posla ostankom direktora Cvjetovića, da su uvjeravali radnike TIBO-a u svoju suradnju s CERP-om s tim u vezi, te u svoju spremnost da ulože u TIBO, da ga kupe za gotov novac i zaposle još 130 radnika.