DUGOVI

Pula


Četvrtak, 13.03.2014.


 
 
Oprost duga poslodavcima je pokušaj brice da od stražnjice napravi lice


PREDSJEDNIK SIK-a SE OSVRNUO NA ZDRAVSTVENI DOPRINOS I CIJENE NAFTNIH DERIVATA

Danas se predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić osvrnuo na Zakon o tržišnom natjecanju koji je stupio na snagu proteklog mjeseca. Posebice je govorio o cijenama nafte i naftnih derivata, te kazao kako je u tom slučaju riječ o ‘smišljenoj krađi građana od strane Vlade i distributera nafte i naftnih derivata’.

Istaknuo je da je cijena Eurosupera 95 bila 10,29 kuna na dan početka primjene tog zakona, da bi se nakon tjedan dana dogodilo poskupljenje na 10,41 kuna, koje je po njemu bilo dogovoreno između proizvođača nafte i naftnih derivata.

‘Nitko se nije osvrnuo na taj porast, čak ni mediji nisu pisali o tome, desilo se i drugo poskupljenje koje očito nije bilo dogovoreno’, kazao je Bulić i dodao da je jučer cijena istog goriva na Europetrolu bila 10,41, na INA-i 10,54, a na Tifonu 10,59 kuna.

‘Ne bi bilo problema kad bi mogli birati, problem je i što na displejima benzinskih postaja nema vidljivih cijena, cijenu vidite tek kad krenete točiti gorivo’, rekao je i zaključio da bi Vlada morala u roku tjedan dana dovesti proizvođače u red, te da bi Super 95 i Diesel obični trebali biti jasno istaknuti na displejima, sa slovima od 40 centimetara i vidljivosti s 50 metara udaljenosti kako bi vozači mogli vidjeti cijene i ne stvarati si nepotrebne troškove.

Upozorio je da izmjena cijene goriva ne može biti na dnevnoj razini, promjene bi mogle biti tjedne, te da bi se distributeri monopolisti trebali svakako ograničiti cijenama jer bi po tome mogli ljude na otocima oguliti dio kože, kazao je.

Druga današnja tema bila je o zdravstvenim doprinosima, stav SIK-a je da se isti trebaju vratiti na razinu od 15% nakon što je zdravstveni sustav doveden u potpuni kolaps. ‘Kod donošenja tog zakona Linić se oslonio na svijest poslodavaca da će oni nakon oprosta duga, taj novac investirati u otvaranje novih radnih mjesta, što je bio ništa drugo nego pokušaj brice da od stražnjice napravi lice’, izjavio je Bulić i dodao da su si poslodavci taj novac, 5 milijardi kuna strpali u džep.

Dodao je i da su oni koji traže te izmjene o radu nikakvi poslodavci, već mešetari,te da se radi njih ne bi trebao mijenjati zakon
Na kraju, kazao je i da se outsorcing u zdravstvu ne bi smio događati jer je svaki outsorcing uvijek skuplji od vlastitog radnika, te da je ovo pokušaj izrabljivanja radnika, i da je dugoročno neodrživo.(Tekst i Foto: Doris Floričić)