PERSPEKTIVA

Novi Vinodolski

 


Petak, 14.03.2014.


 
 
Perspektiva radnika novog resorta


 

 

Temeljem Zaključka s posljednjeg Skupa radnika Novog resorta d.o.o ( održanog 06.03.2014. godine), u cilju mogućeg nastavka poslovanja Društva Hoteli Novi d.o.o., te definiranja uvjeta pod kojem bi se zaposlili sadašnji radnici Novog resorta, 12.03.2014. godine održan je sastanak predstavnika Sindikata, poslodavca i vjerovnika s novom povjerenicom Nagodbenog vijeća u postupku predstečajne nagodbe Hotela Novi.

 

Prema mišljenju povjerenice Davorke Huljev, cilj je da se nastavi poslovanje Hotela Novi d.o.o, te u tom smislu, po prestanku radnog odnosa radnicima u Novom resortu, poslodavac Hoteli Novi d.o.o. može s tim radnicima sklopiti Ugovor o radu. Međutim, u postupku predstečajne nagodbe, a koji traje do konca travnja, poslodavac ne može preuzeti obvezu isplate obaveza koje je prema radnicima stvorilo društvo Novi resort d.o.o. Radnici će se djelomično namiriti iz Fonda za zaštitu potraživanja radnika u slučaju stečaja (3 minimalne plaće, te ½ pripadajuće otpremnine u skladu sa Zakonom o radu). Poslodavac Hotela Novi d.o.o. može, zaključenjem predstečajnog postupka, a u momentu kada mu to poslovanje bude dozvoljavalo, djelomično nadoknaditi razliku do visine neisplaćenih plaća. To se može očekivati tijekom sezone, ali samo za radnike koji budu sklopili ugovore o radu s Hotelima Novi d.o.o. U tom slučaju, poslodavac će, u najkraćem mogućem roku, napraviti obračun dugovanja prema radnicima, okvirni obračun visine potraživanja koje bi se namirilo iz Fonda, a za razliku u potraživanjima predložiti postotak kojeg bi, po završetku postupka predstečajne nagodbe, odnosno kada to financijska situacija bude dozvoljavala, isplatio radnicima koji budu sklopili ugovor o radu sa Hotelima Novi d.o.o. Radnicima koji zasnuju radni odnos s Hotelima Novi d.o.o, odmah po prestanku radnog odnosa u Novom resortu d.o.o, prva isplata plaće izvršit će se odmah početkom travnja (2. ili 3. travnja) za odrađeni rad u Hotelima Novi d.o.o.

 

Uprava Društva će dati izjavu sutkinji Trgovačkog suda da je suglasna sa stečajem Novog resorta, čime će se steći uvjeti da se ubrza donašanje rješenja o otvaranju stečaja već početkom slijedećeg tjedna, a stečajna upraviteljica će također početkom slijedećeg tjedna uručiti Odluke o otkazu ugovora o radu radnicima.  Kako radnici imaju pravo na otkazni rok od 30 dana, u uvjetima kada je onemogućeno poslovanje Novog resorta, a nema unovčive imovine iz koje bi se isplatila plaća za vrijeme otkaznog roka (što produljuje agoniju radnika), Sindikat predlaže radnicima odricanje od otkaznog roka. Radnici koji imaju namjeru zasnovati radni odnos sa Hotelima Novi d.o.o moći će to učiniti odmah, a radnici koji nemaju tu namjeru, moći će daljnja prava ostvarivati na Zavodu za zapošljavanje, što će im omogućiti raniji primitak prve naknade sa Zavoda za zapošljavanje.

Prema riječima Uprave Društva, postoji realna mogućnost da u narednom razdoblju Društvo uspješno posluje,  što će omogućiti i ulazak strateškog partnera, pa ne bi trebala postojati bojazan radnika da će se ponavljati dosadašnji scenariji. Radi značaja uspješne realizacije planova dolazaka gostiju i promišljanja stranih investitora i na Sindikat i radnike apelirano je na suzdržavanje od bilokakvih negativnih istupa u slijedećem razdoblju.

O detaljima će radnici biti izvješteni na Skupu radnika koji bi se trebao održati tijekom idućeg tjedna.