ZADNJA  ŠANSA

Pula


Petak, 18.07.2014.


 
 
Posljednja prilika za spas Uljanik TESU-a


 


- Sada je posljednja prilika da se spasi Uljanik TESU i pozivam sve odgovorne da nađu rješenje kako bi opstalo društvo koje zapošljava 120 radnika i 99 posto proizvodnje izvozi, rekao je na konferenciji za novinare Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Po njemu je situacija u tvornici električnih strojeva i uređaja biti ili ne biti, i više se ne može čekati, a ako se sada ne riješe problemi, tvrtka neće imati drugu priliku. Pojasnio je da je zbog toga zatražio rješenje od Borisa Miletića, predsjednika IDS-a i pulskog gradonačelnika, zatim od čelnika Uljanika, ljudi u Ministarstvu gospodarstva...

- Idući tjedan, kada se na Vladi bude raspravljalo o toj tvrtki, treba imati na umu da TESU treba dobiti šansu jer je sveo na nulu obveze prema dobavljačima, otvorio se prema novim tržištima i novim proizvodima, poput proizvodnje generatora za ruske lokomotive. Tvrtka ima i kvalitetan kadar, ali ne može snositi krivnju za probleme u koje je zapala. Ona je naprosto žrtva sustava u kojem joj država naplaćuje zelenaške kamate, rekao je Kutlača. Upitan što bi on poduzeo da spasi TESU, a da je na poziciji da to može učiniti, odgovorio je da bi obeštetio tvrtku za oduzetu imovinu.

Kutlača je pojasnio da je nedavno preuzeo vođenje pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije s obzirom na to da je umirovljen njegov prethodnik Duško Samsa, a da je na ovoj konferenciji govorio u svojstvu sindikalistea a ne člana Nadzornog odbora Uljanik TESU-a. (P. GREGOROVIĆ)