SIK u MINISTARSTVU

Zagreb

 


Srijeda, 22.01.2014.


 
 
 
Predstavnici SIK-a u Ministarstvu turizma


 

 Predsjednik SIK-a Bruno Bulić i predsjednica Odbora za turizam Marina Cvitić sastali su se 18. siječnja s ministrom turizma Darkom Lorencinom i njegovim zamjenikom Ratomirom Ivičićem.

Cilj sastanka bilo je upoznavanje ministra turizma i njegovog zamjenika sa stanjem u društvima Liburnia Riviera hoteli d.d. Opatija i Novi Resort do.o. Novi Vinodolski, te iznašanje mišljenja vezano za moguće modele privatizacije Imperiala d.d. Rab, Jadrana d.d. Crikvenica i Cluba Adriatic d.d. Zagreb.

 Predstavnici Ministarstva turizma složili su se sa činjenicom da kompanije koje nemaju problema u poslovanju te koje ostvaruju dobiti ne bi trebale otpuštati radnike, kao i s prijedlogom SIK-ovaca da se zajedno s Ministarstvom financija i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava iznađe zakonski model kojim će se stimulirati poslodavce da produže predsezonu i posezonu, a time stvore uvjete za dodatno zapošljavanje radnika, što je u interesu i Vlade RH. Također je predloženo da se Ministarstvo turizma uključi u izradu standarda rada, a što bi nesumnjivo dovelo i do povećanog zapošljavanja, jer u pojedinim kompanijama je evidentno izrabljivanje radnika.

Ministar turizma će ubrzati donošenje Odluke Vlade o visini naknade za radnike-stalne sezonce za vrijeme dok ne rade koji, temeljem novog Zakona o posredovanju u zapošljavanju, gube pravo na novčanu naknadu za nezaposlene.

Što se tiče Imperiala Raba, načelno se Ministarstvo turizma slaže s modelom privatizacije koji predlaže Uprava Imperiala Rab, uz određene korekcije, te će se o tome raspravljati veoma brzo.

U Jadranu d.d. Crikvenica uspješno je okončan stečaj, te će se u narednom razdoblju raspisati natječaj za strateškog partnera. Prioritet će imati ponuda koja će imati razvojni karakter, jer se na taj način stvaraju pretpostavke za dugoročnu stabilnost i zapošljavanje. Sindikat se zalaže da se s dosadašnjim radnicima koji su bili u radnom odnosu cijelo vrijeme od otvaranja stečaja (oko 130 radnika) sklopi Ugovor o radu na neodređeno vrijeme, kako bi se ta obveza mogla poslije prenijeti i na novog poslodavca, što bi zasigurno trebao biti i interes Vlade RH.

Loše upravljanje Clubom Adriatic dovelo je do blokade žiro-računa zbog čega nije isplaćena plaća za prosinac. Ministarstvo turizma, a posebno zamjenik ministra, u posljednje vrijeme ulažu značajne napore da se Club Adriatic sustavno riješi, te se očekuje da će se prijedlog rješenja pripremiti do konca siječnja. Vodit će se briga da se zadrže sva stečena prava radnika i zadrže sva radna mjesta.