PRIZNANJE SIK-u

Istra

 


Utorak, 22.04.2014.


 
 
 
Principijelnost i beskompromisni rad na zaštiti i unapređenju prava radnika SIK-a nagrađen na izborima za Radnička vijeća u turističkim kompanijama

   Dosadašnji uporan i konstantan rad predstavnika Sindikata Istre i Kvarnera na unapređenju interesa radnika, pokušaji rješavanja problema pojedinih radnika ili grupe radnika čija su prava bila prekršena, očito je prepoznat među radnicima u turističkim kompanijama. Osim što je SIK u posljednjih par godina postao većinski sindikat u većini turističkih kompanija u Istri, na izborima za Radnička vijeća koja su održana tijekom ožujka i do sredine travnja, liste Sindikata Istre i Kvarnera dobile su najviše glasova.

 

U Društvu Liburnia Riviera hoteli d.d. Opatija, od pet članova Radničkog vijeća, tri su iz SIK-a, jedan s nezavisne liste koju sačinjavaju predstavnici poslodavca, te jedan član STUH-a.

 

 

U Jadranu d.d. Crikvenica SIK je, unatoč tome što je manjinski sindikat, nakon izlaska Društva iz stečaja, pokrenuo postupak utemeljenja Radničkog vijeća. Na izborima za tročlano Radničko vijeće  dva su člana izabrana s liste SIK-a, te jedan s liste STUH-a.

 

 

 

U Istraturistu d.d. Umag, od 7 članova Radničkog vijeća, svi su iz Sindikata Istre i Kvarnera iako u Društvu djeluju još dva sindikata (STUH i Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske). U toj kompaniji SIK ima predsjednika RV i njegovog zamjenika, te predstavnika radnika u NO.

 


U Plavoj Laguni d.d. Poreč od 9 članova Radničkog vijeća 7 mandata osvojio je SIK, a STUH samo 2. 

 

 

 


U Laguni Novigrad sva tri člana Radničkog vijeća su SIK-ovci.

 

 

 

 


U Maistri d.d. Rovinj izbori će se održati u rujnu, a u ovom mandatu SIK od 11 članova ima 7 članova.

 

 

Izbori još nisu provedeni u Društvu Riviera Adria d.d. u Poreču, a obzirom na broj članova SIK-a u Rapcu i Poreču, očekuje se dobar rezultat.

 

Treba istaknuti da je izlaznost radnika na izbore na zavidnoj razini za što valja zahvaliti svim radnicima koji su izašli na izbore i shvatili ulogu Radničkog vijeća. Dobri rezultati SIK-ovih listi zasigurno su i rezultati dosadašnjeg zalaganja Sindikata Istre i Kvarnera, ali i prepoznatljivosti predstavnika SIK-a koji su bili na listama za RV. Rezultat svakako i obvezuje da se i u novom mandatu nastavi raditi s istom principijelnošću, upornošću u zaštiti i unapređenju interesa radnika, otvorenošću i transparentnosti.

Samo u prethodnoj godini povećao se broj članova SIK-a u turizmu za nešto više od 300, posebno u Istraturistu Umag, Maistri Rovinj, Plavoj Laguni Poreč i Riviera Adrii Poreč, a rast bilježi i Jadran Crikvenica. Nažalost, zbog konstantnog smanjenja broja radnika u Liburnia Riviera hoteli d.d. broj članova SIK-a se bitno smanjio u prethodnoj godini, ali mu, uočavajući „opasno“ ponašanje poslodavca, pristupaju do sada sindikalno neorganizirani radnici.