PRIOPĆENJE

Pula

TIBO

Četvrtak 17.07.2014.


 
 
Priopćenje za javnost


  Nakon konferencije za tisak predsjednika Nadzornog odbora 3. Maj TIBO-a potrebno je javno izreći Stav Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije na situaciju u Društvu 3. Maj TIBO.
 

Djelovanje poduzeća, opstanak radnih mjesta i osiguravanje egzistencije radnika i njihovih porodica je prvenstveni i jedini cilj svih aktivnosti Sindikata. Sva događanja koja se trenutno dešavaju u i oko TIBO-a, nažalost, vode upravo dijametralno suprotnim smijerom. Poduzeće koje bi trebalo imati i ima perspektivu, obzirom na svoju poslovnu poziciju, svoj proizvod, potencijalno tržište i kvalitetu svojih radnika, ima nesreću da je vrlo atraktivno razno raznim „igračima“, iz puno razloga koji nemaju veze sa proizvodnjom. Iz dokumenata koje je na konferenciji za tisak, održanoj 15. 7. 2014. godine, iznio predsjednik Nadzornog odbora Hrvoje Burić da se zaključiti jedino kako su dokumenti sastavljeni i potpisani zbog ostvarenja ciljeva koji nisu vezani uz opstanak i razvitak poduzeća jer, izgleda, jedino nedvosmisleno i vrlo precizno osiguravaju rukovodeće pozicije, neriješeno vlasništvo, nedefinirana ulaganja i neospornu materijalnu korist „kupca“ tvrtke Rektor d.d. Ne želimo sporiti moguće kvalitete tvrtke Rektor d.d, ali nismo se uspjeli ni uvjeriti u njih jer, osim riječi i obećanja, nismo vidjeli ništa drugo što bi se očekivalo od poduzeća koje sklapa poslove vrijedno 157,5 miliona eura. Ono što se da vidjeti iz najnovijih dostupnih podataka je da je tvrtka Rektor d.d. stavljena na popis tvrtki koje ne isplaćuju plaće i koja svojoj dvojici zaposlenih nije isplatila plaću od siječnja 2014. god. !!! Tvrtka s kojom je direktor TIBO-a, navodno bez znanja Nadzornog odbora, sklopio predočeni Ugovor o basnoslovnim poslovima, ali i sa ugovorenim basnoslovnim panalima?!    

Odgovornost za sva ova događanja nesumnjivo smosi CERP koji vodi brigu o TIBO-u i koji bi trebao voditi brigu i o zakonitisti i poslovnoj opravdanosti i isplativosti djelovanja TIBO-a te o njenom restrukturiranju i stavranju uvjeta za njenu privatizaciju. Nažalost, očigledno je da CERP taj svoj posao ne odrađuje ili ne odrađuje dobro. Svjesni toga tražili smo od CERP-a da hitno sazove Skupštinu društva i razriješi ovu za TIBO, po predočenim dokumentima, prije pogibeljnu nego spasonosnu situaciju. Na žalost do danas nismo dobili nikakav odgovor niti se išta poduzelo. CERP ovime na sebe preuzima svu odgovornost za sve posljedice, a posredno i Vlada RH koja je nadležna za djelovanje CERP-a.

Svjesni smo ozbiljnosti situacije i upravo zato podržavamo i pridružujemo se zahtjevima predsjednika Nadzornog odbora s održane konferencije da sve institucije, od policije do DORH-a, poduzmu sve radnje kako bi se provjerila zakonitost sklopljenih ugovora i, ukoliko se pokaže da nije sve čisto, da se do kraja rasvijetli uloga svih aktera i provedu moguće sankcije. Od CERP-a tražimo da HITNO osigura proivodnju, provedbu plana restrukturiranja, a ne njegovo uništavanje kako je, po Nadzornom odboru , do sada bilo, te da osigura radna mjesta i egzistenciju za 95 radnika TIBO-a i njihovih porodica.

 

 

                                              Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije

                                                            
                                                          voditelj ureda
 

                                                             Rajko Kutlača