TRAŽI SE STEČAJ

Novi Vinodolski


Ponedjeljak,15.01.2014.


 
Zaposlenici se obratili ministru financija
 
Radnici bez plaća traže stečaj Hotela Novi


Pomozite nam u namjeri da se otvori stečaj nad društvima Hoteli Novi. Dajte nam priliku poput hotelskog poduzeća Jadran Crikvenica da i mi vremenom počnemo živjeti kao normalni ljudi, pišu radnici ministru Liniću

NOVI VINODOLSKI  Radnici Novog Resorta d.o.o. okupili su se u Novom Vinodolskom kako bi se javno obratili ministru financija Slavku Liniću i zatražili pomoć.

Naše javno obraćanja Vama nije molba, nego apel nesretnih, obezvrijeđenih, ponižavanih i za pošteno odrađeni rad neplaćenih radnika Novog Resorta. Poštovani ministre, već treći mjesec, skoro i četvrti, poslodavci nam bez suvislog obrazloženja ne isplaćuju plaću obrazlažući to nastavkom ili nenastavkom postupaka predstečajnih nagodbi pokrenutih u Hotelima Novi i Novi Resort. Iscrpljeni smo do krajnjih granica i potpuno svjesni da nastavak postupka predstečajnih nagodbi za nas radnike znači samo jedno – priliku interesima naših poslodavaca Bruna Orešara i Gordana Širole, piše u otvorenom pismu koje dvadesetak od osamdesetak radnika novljanskog resorta upućuje ministru Liniću.  

Radnici ističu da su iznenađeni informacijom da se predstečajna nagodba u Hotelima Novi d.o.o. nastavlja, navodno uz Linićev blagoslov, dok poduzeće Novi Resort odlazi u stečaj. Neplaćeni radnici podsjećaju da ih je poslodavac 2011. godine prebacio iz firme Hoteli Novi koja je vlasnik svih nekretnina u firmu Novi Resort koja ima temeljni kapital od 20 tisuća kuna. Radnici se pitaju zašto su preseljeni iz firme koja ima nekretnine u firmu koja ih nema.

»Sve  je rađeno smišljeno, tako da nam se ne moraju isplatiti zarađene plaće te poslodavac nije dužan vratiti radnike u firmu koja ima nekretnine, a to su Hoteli Novi kojima je predstečajna nagodba odobrena«. 

Radnici upozoravaju da poslodavci u svojim žalbama na otvaranje stečaja plasiraju neistine tvrdeći da osiguravaju 300 radnih mjesta te poručuju da je stvarni broj zaposlenih 60. Dodaju da su na popisu zaposlenih i neki koji nikad nisu vidjeli ni posjetili Novi Vinodolski. 

Radnici upozoravaju da su Zvonimira Orešar koja vodi Resort i njeni menadžeri potjerali domaće ljude s posla svakodnevno provodeći teror. 

»Ministre, odbacite predstečajne nagodbe, spriječite neodgovorne poslodavce da i dalje opstaju na račun i teret radnika i cijele države prema kojoj ne ispunjavaju obaveze«. 

Radnici ističu da Novi Resort odlazi u stečaj s milijunskim dugovima koji su se nagomilali u samo dvije godine. 

»Zaustavite farsu i ne dozvolite da budete sudionici prljave igre. Pomozite nam u namjeri da se otvori stečaj nad društvima Hoteli Novi. Dajte nam priliku poput hotelskog poduzeća Jadran Crikvenica da i mi vremenom počnemo živjeti kao normalni ljudi. Omogućite nam nastavak poslovanja na zdravim temeljima bez straha što će nam donijeti sutra«, stoji u apelu radnika koji upozoravaju da cijeli Resort nema vode, a da samo centralni objekt u Resortu ima struju. 

U ponedjeljak je zakazano ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci na kojem bi se trebalo odlučivati o pokretanju stečaja nad Hotelima Novi u čijem su vlasništvu nekretnine.