NOVI   "ZOR"

Pula


Četvrtak, 25.09.2014.


 
 
 
Bulić: Radnici postaju robovi!


 

"Novi Zakon o radu uvodi Hrvatsku u robovlasništvo", konstatirao je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić poručivši s današnje konferencije za novinare da su sindikati i ranije bili vrlo kritični prema najavljenim izmjenama i dopunama. Veli da sve izmjene koje zakon donosi, radnika stavljaju u znatno gori položaj te od njega čine robu koju poslodavac može posuđivati i raditi s njom što god hoće - osim što ga, tvrdi, još ne mogu i tući.

- Iako je nadležno Ministarstvo rada kod izmjena tvrdilo da će novi zakon doprinijeti fleksibilnosti i konkurentnosti, od toga nema ništa. Štoviše, radnici se mogu maltretirati kako to poslodavcima paše i tragično je da su svoje ruke u Saboru za ovaj zakon digle i stranke koje se vole svrstavati u lijeve, poput SDP-a i IDS-a. Vlada je obmanula hrvatsku javnost kada je ustvrdila da radnici neće biti u lošijem položaju, a da je zakon loš, potvrđuju i stavovi sudaca koji su tijekom savjetovanja o postupcima po novom zakonu, naišli na niz propusta.

- Suci se doslovno smiju glupostima na koje nailaze jer su neki članci totalno neprovedivi i nejasni,  pa suci zapravo ne znaju kako će voditi postupke u slučaju tužbi. Ministarstvo rada želi pribaviti mišljenje o odredbama zakona, no suci će te naputke i mišljenja slobodno moći okačiti mačku o rep, tvrdi Bulić koji ne vjeruje da će ovakav zakon uopće moći zaživjeti.

Naglasio je da se sindikati neće previše obzirati na gluposti koje je po pitanju novog zakona izglasao Sabor, rekavši  da očekuje dijalog sindikata i poslodavaca. Između ostalog je kazao da nije čudo što imamo ovakav zakon jer, kako je rekao, u Vladi mamo ministre koji nisu ni dan proveli radeći u gospodarskom sektoru.

- Prošli su partijske škole i iz stranke stigli u Sabor ili ministarstvo. Ti ljudi nisu iskusili život običnog radnika ili umirovljenika pa se od njih ne može ništa ni očekivati, tvrdi Bulić. Osvrnuo se i na prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi birači odlučili o izmjeni ustavne regulative na temelju koje se provode parlamentarni izbori.

- Nadam se da će taj referendum uroditi plodom bez obzira na čiju se inicijativu pokreće, jer ovakva politička močvara se mora okončati. Drago mi se da su se oko tog pitanja uskomešali gorući politički protivnici što samo dokazuje da je taj prijedlog dobar, zaključio je Bulić