IPAK  NAGRADE

Umag


Utorak, 24.06.2014.


 
 
Radnicima Istraturista ipak isplaćena nagrada


 

Na sindikalni zahtjev radnicima Istraturista povodom blagdana Velike gospe 15. kolovoza isplaćena je novčana nagrada u iznosu od 300 kuna čime je kompenzirana nepravda učinjena neisplatom očekivane stimulacije za srpanj te ublaženo veliko ogorčenje radnika.

Zbog nezadovoljstva radnika plaćom za srpanj Sindikat je inzistirao na isplati nagrade usprkos procjeni poslodavca da ovaj iznos nagrade neće značajno utjecati na zadovoljstvo radnika, dok će značajni kumulativni iznos po njegovom mišljenju svakako utjecati na novčanu isplatu-nagradu koja se redovito isplaćuje i koju je poslodavac u određenoj visini namjeravao isplatiti povodom božićnih blagdana.

U sindikalnom zahtjevu za isplatom, međutim, poslodavcu je prigovoreno da suprotno dogovoru, nije dostavio prijedlog Sporazuma kojim bi se, kad već u ovom Društvu nije dogovoreno povećanje plaće, barem uredila eventualna dodatna materijalna prava radnika. Poslodavca se također podsjetilo na činjenicu da je ISTRATURIST jedina turistička kompanija u Istri koja svojim radnicima nije isplatila nikakvu stimulaciju ili jednokratnu nagradu za srpanj. To je izazvalo opravdano ogorčenje radnika plaćom koju su dobili u momentu kada zaista daju sve od sebe da doprinesu boljem poslovanju Društva koje zasigurno ne odskače u negativnom kontekstu s rezultatima poslovanja za sedam mjeseci. Naime, u srpnju su sve kompanije bilježile slabije rezultate poslovanja u odnosu na budžet i u odnosu na prošlu godinu, ali su ipak shvatili značaj svojih radnika te nisu dozvolili da im plaća za srpanj koja se isplaćuje sredinom kolovoza, kada je sezona u vrhuncu i kada radnici rade iznadprosječnim intenzitetom bude niža u odnosu na raniji mjesec pa su, u skladu sa mogućnostima, isplatili dodatak od 300 do 500 kuna. Budući da u dogovorenom roku Sindikatu nije dostavljen prijedlog Sporazuma o materijalnim pravima radnika, očekivala se isplata stimulacije radnicima Istraturista

za srpanj koja je, nažalost, izostala te obvezala Sindikat na reakciju