PROTIV OTPUŠTANJA

Raša


Utorak, 24.06.2014.


 
 
Raša: Sindikat protiv otpuštanja u općinskoj upravi



RAŠA - Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije na današnjoj je konferenciji za novinare upozorio na najavljeno otpuštanje službenika zaposlenih u Općini Raša. Naime, raški općinski vijećnici su na sjednici Općinskog vijeća održanoj u srpnju donijeli odluku o ustrojstvu i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela, koja za sobom međutim povlači i otpuštanje dijela zaposlenika, a s čime se ne slažu u Sindikatu, tvrdeći da nema osnove za otpuštanjem službenika.

- Nažalost, sva naša nastojanja da spriječimo pojavu viška zaposlenih u tim službama nisu urodila plodom zbog toga smo prisiljeni javno progovoriti o svemu što se događa.

Naime, nakon anonimne predstavke na rad Općine Raša, Ministarstvo uprave obavilo je inspekcijski nadzor nad tijelima Općine. Nalaz Ministarstva po tom nadzoru stalno se spominje kao osnovni razlog zbog kojeg se moralo krenuti u reorganizaciju i novi ustroj Jedinstvenog upravnog odjela. Sva naša traženja da dobijemo uvid u taj Nalaz, kako bi znali o čemu se radi, ostala su samo na obećanjima zbog čega smo isti morali tražiti od samog Ministarstva.

Stava smo da u Nalazu nema nikakvih osnova zbog kojih bi trebalo doći do smanjenja broja zaposlenih niti bi se trebala smanjivati plaća za radna mjesta sa VSS-om. Čak se novim Pravilnikom o unutarnjem redu nije poštivala uputa iz Nalaza da se u opisu poslova pojedinog radnog mjesta mora utvrditi približan postotak vremena koji je potreban za obavljanje svakog posla.

Od samog početka protivimo se ustroju koji će za posljedicu imati višak zaposlenih. Nitko to ne traži s viših instanca (zakoni, uredbe ili inspekcijski nalazi). Nema ni ekonomske podloge jer se proračun Općine puni prema planu, a sredstva za zaposlene su daleko ispod dozvoljenog (od mogućih 20 posto troši se tek 15 posto proračuna za zaposlene).

Svakim se danom prema jedinicama lokalne i područne samouprave ,,spušta" sve više posla čime se povećava opseg poslova postojećim radnicima zbog čega postavljamo pitanje što će se desiti sa smanjenjem njihovog broja.

Nemoguće je očekivati efikasnost i stručnost u obavljanju poslova ako se u jedno radno mjesto stapaju bivša tri ili se poslovi ukinutog jednog izvršitelja raspoređuju na tri radna mjesta. I sama načelnica u svom izvještaju o radu za prvih šest mjeseci ove godine pohvaljuje rad stručnih službi, što također ne ide u prilog ovakvim događanjima.

Izuzevši mjesto načelnice i pročelnika u stručnim službama zaposleno je deset službenika i namještenika. Kada se od toga 30 posto utvrđuje viškom mora se postaviti pitanje kako će se posao odvijati ubuduće. Da li će kvaliteta posla odgovarati potrebama zbog kojih je Općina i osnovana odnosno što joj je svrha.

Bojimo se da će upravo stanovnici Općine Raša prvi osjetiti nedostatak kadra. Ili će se po isteku roka od šest mjeseci, koliko se na istim poslovima ne smije zapošljavati nova osoba otvoriti prostor za neke podobne članove?

Tražili smo da nam se dostave prijedlozi rješenja za radnike koji će biti višak, ali konkretno nam se nije odgovorilo. Prijedlozi da se nekoga silom uputi u prijevremenu mirovinu nisu ozbiljni i ne daju sigurnost u zbrinjavanju viška zaposlenih.

O svemu smo izvijestili i župana, jer je ovo jedini primjer utvrđivanja viška u jedinicama lokalne samouprave. Imamo pregovora oko umanjenja pojedinih materijalnih prava zaposlenih, zbog lošijeg punjenja proračuna, ali nitko nije slao radnike na burzu. Odgovor župana, nakon razgovora s načelnicom, bio je da nitko neće ostati na ulici. Ili je župan obmanut ili i on smatra da je prisilno prijevremeno umirovljenje pošteno zbrinjavanje viška zaposlenih.

Prije donošenja pojedinih odluka i pravilnika tražilo se od nas mišljenje po prijedlogu, čak nas se i požurivalo jer se materijali za Općinsko vijeće moraju vijećnicima uputiti u roku, da bi se ispostavilo da vijećnici ta naša očitovanja nisu ni dobili. Time je predsjednik vijeća obmanuo vijećnike, a predstavniku sindikata nije dozvolio govoriti na sjednici vijeća.

Osim toga, moglo bi se reći da zbivanja u Općini mogu upućivati i na nepotizam s obzirom na podršku koju općinski vijećnik daje načelnici koja je istovremeno i njegova kćerka.

Sve ovo je izazvalo veliko čuđenje kod službenika i namještenika u ostalim gradovima i općinama, ali i bojazan za svoju sutrašnjicu. Jer ako je ovo samo pilot projekt što još možemo očekivati, stoji u priopćenju Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. (iPress)