SASTANAK

Rijeka

KD KOZALA


Utorak, 22.03.2014.


 
 
 
Sastanak sa direktoricom Društva


 


 

Prvi sastanak predstavnika SIK-a ( nakon osnivanja sindikalne podružnice u KD Kozala) s direktoricom Društva koji je održan 17. travnja imao je pozitivno ozračje. Sa sindikalne strane predstavljen je način djelovanja SIK-a u drugim društvima koji pretpostavlja prvenstveno brigu o zaposlenosti i očuvanju svakog radnog mjesta, primjerenoj plaći radnika, te zaštiti zdravlja.

Razgovaralo se i o poslovanju KD Kozala pri čemu je Direktorica upoznala sindikalce sa činjenicom da su svi kolektivni ugovori komunalnih poduzeća kojima je osnivač Grad Rijeka usuglašeni, odnosno istovjetni. Kolektivni ugovor KD Kozala sklopljen je na određeno vrijeme i traje do konca godine. Temeljem svojih iskustava kolektivnog pregovaranja u drugim društvima u SIK-u su bili iznenađeni što se plaća utvrđuje na temelju vrijednosti boda koju utvrđuje direktorica i što koeficijenti radnih mjesta nisu utvrđeni Kolektivnim ugovorom. U komunalnim društvima gdje SIK djeluje, naime, sve je to predmet Kolektivnog ugovora.  U riječkim komunalnim poduzećima, međutim,  plaću određuje vlasnik, odnosno Grad Rijeka iako se tek 10% prihoda isplaćuje iz gradskog proračuna, a 90% sa slobodnog tržišta. Prema iznesenom na sastanku s direktoricom, zbog pogoršanih uvjeta u RH, prihodi padaju iz godina u godinu, neto dobit se smanjuje, odnosno nema dobiti koja Društvu nije ni cilj. Troškovi osoblja čine 50% troškova; usprkos smanjenju prihoda i povećanju udjela troškova osoblja u prihodima, plaće radnika se nisu smanjivale. Pravilnikom o radu utvrđeni su koeficijenti radnih mjesta, a mišljenje je direktorice da je KD Kozala uređeno Društvo u kojem se poštuju njegovi akti i propisi i koje vodi brigu o svojim radnicima redovito isplaćujući plaće, kao i sva materijalna prava, u skladu s mogućnostima (bon za Uskrs, regres za godišnji odmor itd.); Sindikatu se redovito dostavljaju tromjesečni izvještaji o poslovanju.

Predstavnici SIK-a predložili su da se, sukladno Zakonu, dva puta godišnje radnike upoznaje s poslovanjem i stanjem Društva na Skupovima radnika. Neovisno o tome što je riječ o zakonskoj obvezi, to je i prilika da se radnici neposredno upoznaju sa stanjem u Društvu, što bi, po mišljenju sindikalaca, zasigurno doprinijelo i boljem razumijevanju problema i rješavanju određenih situacija.