NASTAVAK  POSLA

 

Rabac


Utorak, 29.03.2014.


 
 
 
SIK od HPB-a traži da rabačka Amfora nastavi raditi


  

 

Predsjednik SIK-a Bruno Bulić uputio je 28. travnja Upravi Hrvatske poštanske banke dopis sa zahtjevom da se do kraja sezone odgodi preuzimanje Hotela Amfora iz Rapca. Do preuzimanja bi trebalo doći temeljem pravomoćnog rješenja Općinskog suda u Labinu  o dosudi nekretnine hotela „Amfora „ u Rapcu Hrvatskoj poštanskoj banci koja se formalno i uknjižila u zemljišnim knjigama na navedenoj nekretnini u kojoj gospodarsku djelatnost smještaja i pružanja usluge, inače, oko četiri godine obavlja Glas Istre turizam d.o.o. Pula.  

Prema sindikalnim saznanjima Hrvatska poštanska banka podnijela je zajmoprimcu zahtjev za iseljenje, odnosno prepuštanje hotela Banci odmah, bez mogućnosti nastavka obavljanja gospodarske djelatnosti (pružanje usluga smještaja). To u SIK-u ocjenjuju nedopustivim s obzirom da je hotel već sada otvoren i da ima popunjene kapacitete do konca sezone. U prilogu svog zahtjeva za odgodom iseljenja naglašavaju da hotel zapošljava 6 radnika na neodređeno vrijeme, a tijekom sezone još 10 radnika na određeno vrijeme kojima radni odnos traje nešto duže od 6 mjeseci, da je hotel  uobičajeno otvoren od 1. travnja do 31. listopada, a da tijekom sezone ostvari oko 15.000 noćenja, te od 3,5 do 3,7 milijuna kuna prihoda. Uz navedeno, booking za predstojeću sezonu je dobar, čak bolji nego u isto vrijeme prošle godine, te je za očekivati da će se prošlogodišnji rezultati ponoviti, a možda i povećati, a hotel radi s turoperatorima koji su vodeći u Europi i to TUI, Thomson Holiday, FTI.

Zatvaranje hotela značilo bi, po mišljenju Sindikata, otkazivanje ugovora o radu radnicima koji će, obzirom da su obje hotelske kuće u toj destinaciji već angažirale potrebne radnike, završiti na Zavodu za zapošljavanje i biti na teret državnog proračuna. Doslovce izbacivanje gostiju iz hotela bio bi i mogući skandal i sramota za destinaciju i hrvatski turizam. U svakom slučaju takav scenarij zasigurno nije promidžba koju želimo u turizmu koja je jedna od malobrojnih perspektivnih gospodarskih djelatnosti u RH- ističe se u dopisu.

Sindikat Istre i Kvarnera, čiji su članovi radnici hotela Amfora, ne ulazeći u spor zajmoprimca i vlasnika, traži da Hrvatska poštanska banka d.d. koja je u većinskom vlasništvu RH odgodi preuzimanje nekretnine do konca sezone, odnosno do 01.11.2014., na način da pokuša sa zajmoprimcem dogovoriti uvjete pod kojim će se nastaviti obavljati djelatnost u tom hotelu. Ukoliko pak Hrvatska poštanska banka ima mogućnost da samostalno ili putem drugog najmoprimca nastavi bez prekida obavljanje djelatnosti Sindikat traži da se preuzmu svi radnici zaposleni kod sadašnjeg poslodavca.

Istovremeno apelira se na Ministarstvo turizma i na Vladu RH, obzirom da su većinski vlasnici HPB, da ne dopuste bilo kakve aktivnosti HPB koje bi za posljedicu mogle imati zatvaranje hotela na samom početku sezone, reklamacije gostiju i negativne reklame koji bi mogli negativno se odraziti na ugled hrvatskog turizma.

   

Dostaviti:

 

-      Vlada RH – ured predsjednika

-      Ministarstvo turizma – Ministar turizma

-      Ministarstvo financija – Ministar financija