NAJAVA AKTIVNOSTI

Pula


Utorak, 29.03.2014.


 
 
 
Sindikalni čelnici predstavili prvomajske aktivnosti


 

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić te županijski povjerenici SSSH-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Slobodan Kapor i Denis Buršić na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su prvomajski javni skup koji će zajednički održati u četvrtak 1. svibnja u 10 sati na Verudi, u Krležinoj 37, na platou između nebodera.

- Pitaju me zašto Veruda? Prije svega zato što je vlast u ovom gradu devastirala javne površine što se tiče javnih skupova, a u korist kafića, šatora, promocije svega i svačega na štandovima pa je u Puli gotovo nemoguće išta drugo organizirati. Na Portarati će za 1. maj u isto vrijeme biti biciklijada i neke druge manifestacije za koje će se postaviti šator pa nema smisla da se nadglasavamo svaki na sto metara razdaljine. Znamo da Grad, odnosno Zajednica Talijana u 8.30 sati polažu vijence, a sve ostalo su "tanjur, žlica i grah" u Šijanskoj šumi u čemu mi nećemo organizirano sudjelovati. Grad je odustao od obilježavanja Praznika rada, ali mi nećemo. Kažu da se ludome i voz sijena miče s puta pa smo se tako i mi odlučili maknuti i prekinuti taj cirkus, ustvrdio je Bulić.

- Prvi maj je najveći praznik sindikata i kao takvog uvijek ćemo ga obilježavati i tko želi može doći, bez straha od sankcija. No, radnici se moraju probuditi i ne smiju čekati da netko drugi, a to su sindikalni povjerenici, odrađuju poslove za njih. Vjerujem da će im doći iz stražnjice u glavu da je najava ministra Mrsića da zaborave tri osmice vrlo ozbiljna prijetnja i da je to povratak na 1886. godinu. Stoga je potreba obilježavanja 1. maja iz godine u godinu sve veća, istaknuo je Bulić i dodao da Hrvatska drži tri rekorda: po najvećem postotku povećanja milijunaša, po najvećoj stopi siromaštva i po najvećoj stopi nezaposlenih mladih ispod 30 godina.

Denis Buršić pozvao je radnike da dođu na skup pod nazivom "8+8+8", da skupe hrabrost i da znaju kako to nije nikakav rizik za njih, a time će pokazati da im je stalo do 1. maja i radničkih prava. Slobodan Kapor je istaknuo sindikalno zajedništvo u organizaciji obilježavanja Praznika rada, od čijeg je organiziranja Grad odustao. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)