BEZ  POTPORE

Zagreb

 


Petak, 17.01.2014.


 
 
Sindikalne središnjice nisu poduprle Nacrt prijedloga Zakona o reprezentativnosti


Zagreb, 16. siječnja 2014. – Vlada je s današnje sjednice Hrvatskome saboru uputila Prijedlog Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u obraćanju je medijima konstatirao kako je o Nacrtu prijedloga postignut konsenzus sa socijalnim partnerima, a što je spomenuto i u obrazloženju . Demantirajući postizanje konsenzusa, sindikalne središnjice uputile su danas predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću otvoreno pismo u kojemu, među ostalim, napominju kako sindikalne središnjice nisu poduprle spomenuti Nacrt prijedloga zakona.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Milanoviću,

budući smo sa mrežnih stranica Vlade RH i iz medija informirani kako se danas na sjednici Vlade RH kao prva točka dnevnog reda nalazi i Nacrt prijedlog Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, pri čemu se navodi i jedna netočna informacija, smatramo svojom obvezom na to Vas upozoriti. Naime, nakon što  svih pet sindikalnih središnjica nije poduprlo donošenje još uvijek važećeg Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje te zatražilo i ocjenu njegove suglasnosti sa Ustavom RH, tijekom prošle godine pokrenuti su i pregovori o izmjenama Zakona u kojima su sudjelovala oba socijalna partnera. Tijekom pregovora predlagač je prihvatio i neke od prijedloga poslodavaca i sindikata, ali ne i sve. Na kraju je bilo dogovoreno da se nakon što se socijalnim partnerima uputi i završni tekst prijedloga sa predlagačevim obrazloženjima zbog čega odbija prijedloge pojedinih socijalnih partnera, predstavnici socijalnih partnera i predlagača još jednom sastanu, a i da se prijedlog Zakona raspravi na GSV-u.

Predlagač je na kraju bez održavanja prethodnoga sastanka Nacrt zakona uvrstio izravno u prijedlog dnevnoga reda sjednice GSV-a, planirane za 29. studenoga 2013. godine.

Slijedom događanja vezanih uz najavu donošenja Zakona o povremenim poslovima i novoga Zakona o radu, ta se sjednica GSV-a nije održala. Na kraju, netočna je tvrdnja koja se nalazi na kraju 4. odlomka na strani 3. Nacrta prijedloga Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata koja glasi: “O sadržaju ovoga Prijedloga zakona postignut je konsenzus sa socijalnim partnerima.

“Jednako tako barata se i u medijima, a očito na temelju te napisane tvrdnje iz materijala predlagača kako su „Hrvatska udruga poslodavaca i reprezentativne sindikalne središnjice potpisali spomenute izmjene. Istine radi, dužni smo informirati Vas kako, bez obzira na dio njihovih uvaženih primjedbi i prijedloga, sindikalne središnjice nisu poduprle spomenuti Nacrt prijedloga zakona.
 

S poštovanjem

Krešimir Sever, NHS, predsjednik, v. r.
Mladen Novosel,
SSSH, predsjednik, v. r.
Vilim Ribić, MHS, predsjednik, v. r.
Ozren Matijašević, HURS, predsjednik, v. r.
Damir Jakuš, URSH, predsjednik, v. r.