NE RACIONALIZACIJI

Raša


Ponedjeljak, 29.06.2014.


 
 
Sindikat protiv racionalizacije: U Općini Raša ima mjesta za dvije pravnice


 


Bruno Bulić  i  Darko Vidmar

Voditelj pazinskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Darko Vidmar, te njegov predsjednik Bruno Bulić, 25. rujna na konferenciji za medije osudili su reorganizaciju stručnih službi Općine Raša prema kojoj će tri zaposlenice, koje zadovoljavaju uvjete, biti poslane u prijevremenu mirovinu. Radi se o jednoj pravnici, djelatnici pisarnice, te zaposlenici računovodstvu i financijama. Osim toga, višak je, ističu sindikalci, i čistačica.

Oni smatraju da za takvo nešto uopće nema potrebe, iako je činjenica, konstatirao je Bulić, da narod ne može hraniti ovakav ustroj jedinica lokalne samouprave. No, naglasio je da ako itko treba otići onda su to političari, a ne zaposlenici stručnih službi.

„Nažalost sva naša nastojanja da se spriječi pojava viška radnih mjesta u tim službama nisu uradila plodom zbog čega smo primorani javno progovoriti o svemu što se događa. Naime, nakon anonimne predstavke na rad Općine Raša, Ministarstvo uprave obavilo je inspekcijski nadzor nad općinskim tijelima. Taj se nalaz stalno spominje kao osnovni razlog zbog kojeg se moralo krenuti u reorganizaciju. No, sva naša nastojanja da nalaz dobijemo na uvid ostala su samo na obećanjima, stoga smo ga morali tražiti od samog Ministarstva“, kazao je Vidmar.

Vidmar: Tko će posao inženjera raditi za 6.000 kuna?

Objasnio je kako je Sindikat stava da u navedenom nalazu nema nikakvih osnova za smanjenje broja zaposlenih, baš kao ni za izglasano smanjenje koeficijenta osnovice za plaću osoba s visokom stručnom spremom zaposlenima u općinskim službama.

„Ne znam hoće li Općina uopće moći naći i zadržati osobe poput inženjera graditeljstva, kojeg se planira zaposliti, na radnom mjestu koje se plaća oko šest tisuća kuna“, istaknuo je Vidmar dodavši još i kako će jedna od trenutno dvije pravnice zaposlene u Općini Raša koja ostane na svom radnom mjestu, morati položiti vrlo teški pravosudni ispit čime i za nju navedena plaća, prema mišljenju Sindikata, postaje nedovoljno visoka.

Ovakav preustroj ne zahtjeva nikakav zakon, uredba ili inspekcijski nalaz

Naglasio je kako se Sindikat od početka protivi ustroju koji će za posljedicu imati višak zaposlenih. Osim toga, ovakav preustroj, dodao je, ne traži nitko s viših instanca, poput zakona, uredaba ili inspekcijskih nalaza. Također, smatra Vidmar, nema ni ekonomske podloge za ovakvo nešto jer se proračun Općine Raša puni prema planu, a sredstva za zaposlene su prilično ispod dozvoljenog postotka - od mogućih 20%, na zaposlene se troši 15%.

U Sindikatu smatraju da, usprkos činjenici što je Raša malena općina, u njoj ipak ima mjesta za dvije pravnice kao što je to do sada bilo. Svoj su stav obrazložili riječima: „Svakim se danom sve više posla spušta prema jedinicama lokalne i područne samouprave, čime se povećava opseg posla postojećim radnicima. Postavljamo pitanje što će se dogoditi nakon smanjenja njihovog broja, jer je nemoguće očekivati efikasnost i stručnost u obavljanju poslova ako se u jedno radno mjesto strpaju bivša tri ili se poslovi jednog izvršitelja raspoređuju na tri radna mjesta“.

Hoće li nakon šest mjeseci na ista radna mjesta biti zaposlen podobni kadar?

Osim toga, Vidmar je naglasio kako je i sama načelnica pohvalila rad općinskih službi u izviještaju o svom radu za prvih šest mjeseci ove godine, što prema njegovom mišljenju, ne ide u prilog ovakvim događanjima.

Izuzev načelnice i pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela u stručnim službama zaposleno je 10 osoba, a kada se od toga 30% utvrđuje kao višak, mora se postaviti pitanje kako će se posao odvijati ubuduće i hoće li kvaliteta posla odgovarati potrebama zbog kojih je Općina Raša i osnovana, odnosno što joj je svrha, mišljenja su sindikalci.

„Bojimo se da će upravo stanovnici Raše prvi osjetiti nedostatak kadra. Ili će se po isteku roka od šest mjeseci, koliko se na istim poslovima ne smije zapošljavati nova osoba, otvoriti prostor za neke podobne osobe?“, kazao je Vidmar dodavši kako su iz Sindikata tražili da im se dostave prijedlozi rješenja za radnike koji će biti višak, ali nisu dobili konkretan odgovor.

Sindikat obavijestio i župana Flegu, no nije dobio podršku

Sindikalci neozbiljnim smatraju prijedlog da se nekoga silom pošalje u prijevremenu mirovinu, te su mišljenja da to ne daje sigurnost u zbrinjavanju viška zaposlenih. O svemu su izvijestili i župana Valtera Flegu, jer je ovo jedini primjer utvrđivanja viška u jedinicama lokalne samouprave. „Imamo pregovore oko umanjenja pojedinih materijalnih prava zaposlenih, ali nitko nije slao radnike na burzu“, napomenuo je Vidmar dodavši kako je odgovor župana nakon razgovora s načelnicom bio da nitko neće ostati na ulici.

U Sindikatu smatraju da je on ili obmanut ili smatra da je prisilno prijevremeno umirovljenje pošten način zbrinjavanja radnika. „Prije donošenja pojedinih odluka i pravilnika tražilo se od nas mišljenje po prijedlogu, čak nas se i požurivalo, jer se materijali za Općinsko vijeće moraju uputiti vijećnicima u roku, da bi se ispostavilo da vijećnici ta naša očitovanja uopće nisu dobili“, objasnio je Vidmar, koji smatra da je time predsjednik Vijeća obmanuo vijećnike, dok njemu kao predstavniku Sindikata nije ni dozvolio govoriti na sjednici.

Vidmar je još dodao kako bi ova zbivanja u Općini mogla upućivati na nepotizam s obzirom na podršku koju vijećnik HSU-a Atilio Paliska daje načelnici, ujedno svojoj kćerki. Sve je ovo, kažu sindikalci, izazvalo čuđenje službenika i namještenika u ostalim gradovima i općinama, ali i bojazan za svoju sutrašnjicu. „Jer ako je ovo samo pilot projekt, što još možemo očekivati?“, pitaju se u Sindikatu.

Načelnici su već poslali dopis kojim, zbog svega navedenog na konferenciji za tisak, daju negativno mišljenje ovakvoj reorganizaciji, koja će smatraju rezultirati manjom efikasnošću  rada općinskih stručnih službi, te povećanjem pritiska na zaposlene. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)