DIONICE

Rijeka


Petak 16.05.2014.


 
 
Dvojbi u riječkom škveru još ima
 
Trećemajce ne zanimaju previše dionice »3. maja« ni Uljanika


Većinski Sindikat metalaca zagovornik je da trećemajcima treba ponuditi mogućnost da kupe dionice »3. maja«, baš kao što se to Uljanik i obvezao u kupoprodajnom ugovoru, dok u Sindikatu Istre i Kvarnera smatraju kako je pametnije i logičnije da trećemajci dobiju priliku da kupe dionice Uljanik grupe

RIJEKA   Na jučerašnjem skupu radnika u »3. maju«, koji se održao u dva termina, nije se razjasnila dvojba oko predstojećeg radničkog dioničarstva koje će se provesti u ovom brodogradilištu. Kada su se na kraju trećemajci dizanjem ruku izjašnjavali da li žele da im se ponude dionice »3. maja« ili da to budu one Uljanik grupe, rezultat je bio podijeljen.

Međutim, indikativnije je što su trećemajci prilično nezainteresirani za ovu temu i kupnju bilo kakvih dionica u ovo vrijeme besparice premda sam skup, na kojima je direktor Uljanik Poslovno-informacijskih sustava Hrvoje Markulinčić izložio obje opcije, kako doznajemo, nije imao lošu posjećenost. Boris Bučanac, predsjednik Radničkog vijeća u »3. maju« koje je organiziralo ovaj skup, prenio nam je da se pozivu odazvalo nekoliko stotina radnika.

S obzirom na to da se iz samog izjašnjavanja trećemajaca nije moglo ništa konkretno zaključiti, konačnu odluku o tome morat će ipak donijeti tri sindikata koji djeluju u »3. maju«. A oni su se, podsjetimo, oko tog pitanja već ranije podijelili. Većinski Sindikat metalaca zagovornik je da trećemajcima treba ponuditi mogućnost da kupe dionice »3. maja«, baš kao što se to Uljanik i obvezao u kupoprodajnom ugovoru, dok u Sindikatu Istre i Kvarnera smatraju kako je pametnije i logičnije da trećemajci dobiju priliku da kupe dionice Uljanik grupe koja je, u konačnici, vlasnik »3. maja«. Sindikat Brodogradilišta »3. maj« nije se jasnije odredio oko tog pitanja.

Premda su iz Uljanika razgovore na ovu temu sa sindikatima pokrenuli još prije nekoliko mjeseci, podijeljenost koju je izazvala njihova ponuda učinila je da se zadnji rok za provedbu radničkog dioničarstva u »3. maju« počeo opasno bližiti. Naime, cijeli taj proces trebao bi započeti do 28. lipnja. Zato je trećemajskim sindikatima ostavljena zadnja mogućnost da do kraja današnjeg radnog vremena usuglase stavove  i o tome obavijeste upravu. Ukoliko se ne uspiju se zajednički dogovoriti oko jedne opcije,  Uljaniku neće preostati ništa drugo nego se drži kupoprodajnog ugovora i radnicima ponudi dionice »3. maja«.

Premda je ovdje riječ o riječkom brodogradilištu, uvjeti otkupa tih dionica bili bi uvlas isti kao to su to imali »uljanikovci« kada su od države prije dvije godine otkupljivali dionice svog brodogradilišta. Cijena je, podsjetimo, tada bila 51,23 kune po dionici, uz 20 posto popusta i po jedan posto dodatnog popusta po svakoj godini staža.kraj teksta