100 radnika  VIŠKA ?

Opatija


Srijeda, 9.04.2014.


 
 

U LRH, tvrtki koja ostvaruje veliku dobit, stotinjak radnika višak?!

Ne postoji nikakav zakonom opravdani razlog za smanjenjem zaposlenih, rekla je Cvitić



Na početku turističke sezone Uprava Liburnia Riviera Hotela u Opatiji pripremila je sistematizaciju prema kojoj preko 50 radnika postaje višak, što je doprinos kolapsu mirovinskog sustava, upozorava Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera.

Naime, ono što je zapriječeno u prosincu 2013. godine, kada je SIK zajedno s Radničkim vijećem LRH osporavao program zbrinjavanja viška radnika, a kojim je tada 87 radnika trebalo ostati bez posla, zbog čega je intervenirao i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, ponovno je pokrenuto 26. ožujka ove godine, upozorila je Marina Cvitić, voditeljica Ureda za Kvarner i predsjednica Odbora za turizam.

Budući Radničkom vijeću nisu predočeni ključni podaci važni za donošenje odluke i procijene njezina utjecaja na položaj radnika, tek se iz dodatnih podataka vidjelo da se zapravo ne radi o pedeset, već o dvostruko većem broju viška radnika po radnim mjestima, kaže Cvitić.

- Ako je točno da su predstavnici vlasnika i Uprave koncem prošle godine obećali gradonačelniku da odustaju od zbrinjavanja viška radnika, onda su ga izigrali ili je nešto drugo posrijedi. Budući se radi o radnicima koji žive na području Opatije, očekujemo reakciju gradonačelnika, jer njegovi sugrađani odlaze na Zavod za zapošljavanje – poručuje Cvitić.

U SIK-u ističu da se od trenutka preuzimanja LRH od strane SN Holdinga na čelu s Darkom Ostojom broj radnika u LRH prepolovio. Tako ih je samo lani otišlo stotinjak, jer se nisu, tvrde u SIK, mogli nositi s pritiscima. Nevjerojatno je, ističu, da se to događa u tvrtki koja je u prošloj godini ostvarila veliku dobit, ali se unatoč tome pokušavaju riješiti još stotinjak randnika. U LRH više nitko ne može biti siguran, poručuju iz SIK-a.

- Obzirom da ovaj poslodavac ima namjeru kupiti neprivatizirane kompanije, apeliramo na Ministarstvo turizma koje je natječaj o njihovoj prodaji objavilo, da dobro razmisle kome će ih prodati – kaže Cvitić.

Ponovila je ono što je rečeno i u prosincu - ne postoji nikakav zakonom opravdani razlog za smanjenjem zaposlenih u LRH.

U posljednje tri godine povećao se broj noćenja, broj dolazaka, prihodi su narasli preko 15 posto, a neto dobit preko 500 posto. Bulić ukazuje na raširenu pojavu stalnog smanjivanja broja stalno zaposlenih u turizmu, umjesto kojih posao obavljaju sezonci. Radnike šalju kući zbog čega ne mogu skupiti dovoljan fond sati, nakon čega ih proglašavaju viškom, napominje Bulić. Ističe da je nužna standardizacija objekata na temelju stalno zaposlenih radnika, što dosadašnji ministri turizma redom nisu prihvatili.