ŠTRAJK !

 


Utorak, 25.02.2014.


 
 
U štrajku nastavnici, uljanikovci, medicinske sestre


 

Čelnici pet sindikalnih središnjica pozvali su građane i radnike da se odazovu današnjem dvosatnom štrajku solidarnosti u vremenu od 12 do 14 sati. Tako će se i u svim osnovnim i srednjim školama na području Istarske županije te na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli organizirati generalni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu.

Opći je štrajk organiziran i kao štrajk solidarnosti s radnicima koji već duže vrijeme nisu primili plaću. Jedna od njih je Arena Modna kuća iz Pule gdje radnici nisu primili plaću od lipnja prošle godine te su u petak započeli sa štrajkom. Druga je Zdravstvo-rekreativni centar Lipik u vlasništvu države gdje 14 radnika još uvijek čeka čak 25 plaća.

- Škole će biti u štrajku od petog do sedmog sata jutarnje smjene, odnosno nultog sata popodnevne smjene. Ovo je štrajk upozorenja kojim jasno poručujemo ne samo naše neslaganje s izmjenama Zakona o radu već i načinom na koji je jednostrano raskinut kolektivni ugovor za osnovne i srednje škole te visokoškolske ustanove. Štrajkom se solidariziramo s radnicima Arene i Lipika, kazala je Linea Brkljača, županijska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

U školskom sindikatu Preporod navode slične razloge za štrajk.

- Očekuje nas burna godina, posebice u osnovnom školstvu, jer osim izmjena Zakona o radu, slijedi nam zakon o plaćama, radi se novi pravilnik o učiteljskoj normi, a također se najavljuje outsourcing nenastavnog osoblja. Ukoliko se sve to obistini, doći će do još većeg srozavanja čitavog obrazovnog sustava, kazao je Igor Jovanović, predsjednik istarske podružnice Preporoda, koji premainformacijama s terena očekuje veliki broj štrajkaša u školama.

U štrajk su pozvani i svi zaposleni u državnim službama i lokalnoj samoupravi, a županijski se povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denis Buršić, koji djeluje pri Poreznoj upravi, nada odazivu radnika. "Ne gledajte samo sebe misleći da ćete vi kao službenici izbjeći svu tragediju hrvatskog radništva jer nećete", poručio je svojim kolegama Buršić. Skrenuo je pozornost da su na štrajk solidarnosti pozvani svi radnici.

No, liječnici neće štrajkati jer takva je odluka središnjice Hrvatskog liječničkog sindikata.

- Razlog je taj što druge središnjice nama nisu dale podršku kada smo mi bili u štrajku, objasnio je mr. sc. Rajko Ćelović, predsjednik Izvršnog odbora istarske podružnice liječničkog sindikata. S druge strane štrajku se priključuje Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Predsjednica podružnice Opće bolnice Pula Suzana Rossmanith objašnjava da će danas u podne sestre i tehničari izaći u dvorište bolnice u Negrijevoj ulici da bi dali svoju podršku štrajku solidarnosti.

I radnici Uljanika štrajkat će, ali sat vremena. "Nažalost, bilo je premalo vremena da se organizira okupljanje radnika tako da će radnici ostati na svojim radnim mjestima s time da će prekinuti rad", kazao je Rajko Kutlača, glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u pulskom brodogradilištu gdje se ova sindikalna akcija provodi zajedno sa Sindikatom metalaca.

Na nedovoljno vremena požalio se i predsjednik SIK-a Bruno Bulić kazavši da su sindikalne središnjice tek u petak odaslale obavijesti sindikatima. No, siguran je da će ih uslijediti još, jer u protivnom ćemo, veli, dobiti Zakon o radu koji će radnike baciti u robovlasnički odnos, a sindikate oslabiti i izbacit izvan tvrtki. (M. JERIN)

Štrajk solidarnosti: ZET-ovi tramvaji i autobusi stajat će 5 minuta

Tramvaji i autobusi Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) u podne će biti zaustavljeni na 5 minuta, zbog štrajka solidarnosti, izvijestili su jutros iz ZET-a.

Na taj način sindikati ZET-a iskazuju podršku radnicima s uskraćenim pravima, vodeći brigu o važnosti prometne povezanosti na zagrebačkom području, navodi se u priopćenju.

Iz ZET-a očekuju da njihovo 5-minutno pridruživanje štrajku "neće u većoj mjeri i dugoročno utjecati na redovitost linija pa se normalizacija prometa očekuje gotovo odmah nakon simbolične sindikalne akcije", navodi glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Današnji dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) provest će između 12 i 14 sati, sindikati udruženi u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisne hrvatske sindikate, Maticu hrvatskih sindikata, Hrvatsku udrugu radničkih sindikata i Udrugu radničkih sindikata Hrvatske.

Sindikati traže da se ZOR povuče iz procedure, što im je uvjet da se vrate na pregovore s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Sindikati za srijedu najavljuju prosvjed na Markovu trgu, ako u Hrvatskom saboru tada bude rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a.

Vlakovi u domaćem prometu zbog štrajka će stajati između 12 i 14 sati

Vlakovi u domaćem prometu stajat će zbog današnjeg štrajka solidarnosti između 12 i 14 sati, dok će u međunarodnom prometu voziti uobičajeno, rekao je predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić.

Očekuje se da će nakon završetka štrajka biti potrebno neko vrijeme za normalizaciju domaćeg prometa.

U štrajku solidarnosti sudjelovat će četiri željeznička sindikata - Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat prometnih vlakova Hrvatske, Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat infrastrukture Hrvatskih željeznica, rekao je Maršić koji očekuje dobar odaziv, no ne može precizirati o kolikom se broju radnika radi zbog smjenskog rada.

Sindikat: Općinski sudovi u Zagrebu ograničavaju pravo na štrajk

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je danas da su tri općinska suda u Zagrebu - građanski, kazneni i radni - jednostrano i nezakonito odredili da se za vrijeme dvosatnog štrajka solidarnosti rad odvija u opsegu većem od prijeko potrebnih poslova i time njihovim zaposlenicima prekršili pravo na štrajk.

Sindikat poziva sudove da svojim zaposlenicima u vremenu od 12 do 14 sati omoguće ostvarivanje prava na štrajk, u protivnom će poduzeti sve zakonske mjere i obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada.

- Ako se u vrijeme štrajka ne odvijaju rasprave, nikome neće biti život ugrožen niti će sud stati, rekao je Hini glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar. Najavio je da će u podne doći na zagrebački Općinski sud i s povjerenicima vidjeti u kojoj mjeri im je omogućen štrajk.

Sindikat ističe da Vlada, iako ju na to obvezuje Kolektivni ugovor, nije predložila izradu i donošenje pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kao i to da takva pravila trebaju sadržavati odredbe o radnim mjestima i broju službenika i namještenika koji na njima moraju raditi za vrijeme štrajka, s ciljem obavljanja poslova koji su prijeko potrebni, osobito radi sprječavanja ugrožavanja života, osobne sigurnosti ili zdravlja pučanstva.

Stoga, ako Vlada to nije predložila, postupak utvrđivanja tih poslova ne može se pokrenuti do dana okončanja štrajka, kaže Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. (Hina)