Zaključci

Pula


Četvrtak, 25.09.2014.


 
 
Uljanik - zaključci



SOCIJALNI DIJALOG UVJETOVAN DRUGIM PREDSTAVNIKOM JADRANSKOG SINDIKATA

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije preispitat će svoje sudjelovanje u aktivnostima koje U Grupi Uljanik pretpostavljaju sudjelovanje svih sindikata ukoliko predstavnik Jadranskog sindikata  u takovim aktivnostima bude Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata. Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije  očekuje od Jadranskog sindikata da za aktivnosti kolektivnih pregovora i drugih aktivnosti koje u zaštiti interesa i prava radnika pretpostavljaju sudjelovanje i suradnju sindikata  odredi predstavnika koji svojim postupcima ne dovode u pitanje sindikalni legitimitet zastupanja radnika i ne diskreditiraju sindikate – zaključci su Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije s kojima je 24. rujna ove godine upoznao sve Uljanikove sindikate, Upravu Društva i uprave u sustavu Grupe Uljanik te ( preko oglasnih ploča) radnike, a nakon što je iz Uprave Uljanika stigao odgovor  na sindikalni upit o utemeljenosti prijave podnesene protiv predsjednika Jadranskog sindikata u svezi s primanjem naknade za prijevoz.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat metalaca Hrvatske –IS, Jadranski sindikat i Radničko vijeće Uljanik Brodogradilišta, naime, zaprimili su dopis direktora Uljanik PIS-a kojim se nedvojbeno utvrđuje da je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata, više godina primao nepripadajuću naknadu za prijevoz i na taj način  oštetio poduzeće.  Jedan dio tog duga je i priznao svojim potpisom. Naknadnom provjerom koju je od nadležnih organa zatražio poslodavac utvrđeno je i da je i tom prilikom zatajio cijeli period svojeg djelovanja koje poslodavac naziva nemoralnim te ga zbog, kako se navodi u očitovanju Uprave, više ne smatra osobom koja ima legitimitet zastupanja radnika prema poslodavcu.  

Ocijenivši da je svojim postupcima nanio štetu sindikalizmu i svim sindikatima u Uljaniku Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije svojim odlukama, a za nastavak socijalnog dijaloga u Uljaniku, od Jadranskog sindikata očekuje izbor drugog predstavnika. Zaključke sličnog sadržaja, inače, donio je i SMH-IS Uljanika.    

 

                                                                                                Predsjednik

                                                                                                Bruno Bulić