UPOZORENJE

Potpićan


Petak,17.01.2014.


 
 
Upozorenje poslodavcu BIG TOYSA


Na Skupu članova Sindikata u Društvu BIG TOYS iz Potpićna 10. siječnja 2014.  izabrano je novo sindikalno rukovodstvo: za sindikalnog povjerenika izabran je  Mehmed Smajlović, a za njegovog zamjenika Dean Vozila, dok je za člana Izvršnog odbora izabran Alen Zanketić (dosadašnjoj sindikalnoj povjerenici Patriciji Horvat zbog isteka ugovora o radu prestao je radni odnos).

Obavijest poslodavcu o navedenoj promjeni u SIK-u je iskorištena i za odgovor poslodavcu na dopis od 16. siječnja ove godine, u kojem mu se zamjera na, u kontekstu poželjnog socijalnog dijaloga neprimjereni ton komunikacije, obojen omalovažavanjem. Upozorava ga se i na više zakonskih propusta.

Prijepore sindikata i poslodavca, inače, zaoštrila je odluka poslodavca da nakon 31. prosinca  ne produži ugovor o radu trudnoj  sindikalnoj povjerenici Patriciji Horvat. Budući se u ovoj tvrtci zapošljavaju novi radnici, čak i umirovljenici, u Sindikatu postoji sumnja da je temeljni razlog neprodužavanju ugovora povjerenici zapravo njezin sindikalni angažman.

Osim što poslodavcu zamjera neosjetljivost u odnosu prema vrijednoj radnici koja je bila voljna nastaviti raditi, Sindikat procjenjuje upitnim usklađenost njenog ugovora na određeno ( ali i drugih takvih ugovora) sa Zakonom pa će zatražiti prosudbu nadležnih institucija.

Odlaskom bivše povjerenice iz Društva ova tema, nažalost, prestaje biti aktualnom u odnosima s poslodavcem, što, međutim nije slučaj s neriješenim obvezama poslodavca glede poštivanja propisa iz ZOR-a i Zakona o zaštiti na radu, posebno onih o osiguranju sigurnih uvjeta rada, za što su, na prosinačkom sastanku sa sindikalcima, dana i određena obećanja i rokovi koji nisu poštovani. Stoga se poslodavca u sindikalnom dopisu, uz ponovno upozorenje na propuste, između ostalog, poziva da u roku od 8 dana dostavi popis radnika s brojem sati neiskorištenog godišnjeg odmora za 2012. godinu i 2013. godinu, s planiranim vremenom korištenja neiskorištenog GO, te vremenskom razdoblju u kojem su koristili dio godišnjeg odmora za 2013. godinu. Također se traži da se do konca mjeseca radnicima osigura SVA zaštitna radna odjeća i obuća kako bi im se osigurao rad na siguran način (rukavice, radna odjela i adekvatna zaštitna obuća) te da se, zbog nehigijenskih uvjeta s opasnošću zaraze, posebno u sanitarnim prostorijama, osiguraju uvjeti zaštite života i zdravlja radnika, u skladu s posebnim zakonima i drugim propisima. Kako se, prema informacijama danih na sastanku sa članovima sindikata, evidencija radnog vremena ne provodi u skladu s propisanim Pravilnikom, Sindikat traži da poslodavca da se uspostavi vođenje zakonske evidencije u koju će radnik imati pravo uvida.

Nastavno već upućenom zahtjevu  od poslodavca je zatraženo i da odmah dostavi Pravilnik o plaćama, s napomenom da je dužan ispunjavati obveze obavješćivanja, savjetovanja prije donašanja odluke i suodlučivanja u skladu sa člankom 148, 149. i 150. Zakona o radu. Za neispunjavanje navedenih zakonskih obveza Sindikat će, naime, morati obavijestiti nadležne institucije.