OTKAZANI OTKAZI

Rijeka


Srijeda, 01.01.2014.


 
SASTANAK URODIO PLODOM PREOKRET U PRIČI O OTKAZIMA UNUTAR VELIKE LIBURNIJSKE HOTELSKE TVRTKE
 
 
Uprava LRH odustala od otpuštanja 87 radnika

 

Da u Liburnia Riviera Hotelima otkaza neće biti potvrđeno je u službenom gradskom priopćenju, a do ovog »božićnog dara« za radnike došlo je nakon nedavnog sastanka Ive Dujmića, Darka Ostoje, Franca Palme i Igora Šehanovića. Mirjana Mikleus, predsjednica Radničkog vijeća u LRH pozdravila je ovu odluku


OPATIJA » Otkaza u Liburnia Riviera Hotelima neće biti. Vijest koju 87 radnika koji su se našli na »listi za odstrel« i koji su trebali ostati bez ugovora o radu s LRH mogu shvatiti i kao zakašnjeli božićni poklon, potvrdili su jučer iz Grada Opatije.
    Podsjetimo, Uprava Liburnia Riviera Hotela je, temeljem Zakona o radu, 5. prosinca pokrenula proceduru savjetovanja s Radničkim vijećem u vezi utvrđenja prestanka potrebe za stalnim radom za 87 radnika. Kao osnovni razlog smanjenja broja zaposlenih naveden je argument da većina radnika za koje je predložen raskid radnog odnosa nije u mogućnosti odrađivati redoviti godišnji fond sati, pa je za njih primjereniji ugovor o sezonskom radu. Svim radnicima bi bilo osigurano pravo na otpremninu, u skladu s Kolektivnim ugovorom.
    – Prema informacijama koje smo dobili od gradonačelnika nakon održanog sastanka, ovo je konačna odluka, no mi ćemo biti sigurni tek kad je Radničko vijeće dobije u pismenom obliku. Pozdravljamo odluku jer će ipak 87 ljudi zadržati posao, no uvijek postoji jedan dio skepse, budući da kad smo zatražili da i naši predstavnici prisustvuju sastanku, kao predstavnici radnika, gradonačelnik to nije prihvatio, kazala je predsjednica Radničkog vijeća u LRH Mirjana Mikleus.
   
 

Pregovori u tajnosti


Obrat u čitavoj priči dogodio se nakon sastanka gradonačelnika Opatije Ive Dujmića i predstavnika većinskog vlasnika LRH Darka Ostoje, na kojem su sudjelovali i predsjednik Nadzornog odbora Franco Palma i predsjednik Uprave Igor Šehanović. Sastanak se dogodio nakon što je Dujmić Ostoji uputio otvoreno pismo u kojem je pozvao na zaustavljanje odluke o otkazima.
    – Želio bih naglasiti da sam u ime Grada Opatije kao strateškog partnera višekratno negodovao jer nismo bili pravovremeno informirani o ključnim potezima većinskog vlasnika i Uprave društva, te sam bio u uvjerenju, nakon što smo uspostavili korektnu suradnju, da je takva praksa prestala. Grad Opatija je do sada pokazao spremnost za zajedničko rješavanje problema kako za dobrobit tvrtke, tako i za dobrobit zaposlenika LRH d.d., ali ovakvi potezi uprave kojima se narušava socijalna sigurnost velikog broja zaposlenika, naših sugrađana, dovode u pitanje našu dosadašnju kooperativnost, poručio je Dujmić Ostoji.
    I na druženju s novinarima pred kraj godine, opatijski je gradonačelnik naglasio kako ima »spreman odgovor« na najave o otpuštanju zaposlenika LRH, te kako u pristupu najvećem kvarnerskom hotelskom poduzeću razmatra »varijantu A«, »varijantu B« i »varijantu C«.
    Budući da je gradonačelnik Dujmić jučer bio nedostupan za komentar, kao i svi članovi Uprave LRH, nije poznato koja je od tri varijante iskorištena u pregovorima, no čini se da je izabran pristup koji je »urodio plodom«, budući da je nakon obavljenih razgovo

ra Uprava 27. prosinca donijela odluku da neće nastaviti sa započetom procedurom otkazivanja ugovora za ove zaposlenike.
   

Mediji podigli prašinu


– Mi smo se još jednom sastali, preispitali smo odluku Uprave i predstavnici dva najveća vlasnika tvrtke usuglasila su se da je najbolje da se s tim procesom ne nastavi. Ključni argument je bio sagledavanje dugoročnog i srednjoročnog razvoja tvrtke, jer u kratkoročnom razdoblju odluka o smanjenju broja zaposlenih sigurno donosi određenu financijsku korist, no procijenjeno je da su puno važniji dugoročni kvalitetni odnosi s lokalnom samoupravom, objasnio je predsjednik NO LRH Franco Palma.
    Prema onome što se može iščitati iz priopćenja koje je jučer odaslano iz Grada Opatije, u osnovi dogovora dvije strane bila je »trgovačka razmjena« u kojoj se LRH obvezao koncentrirati svoje aktivnosti na realizaciju započetih i pripremu budućih investicija, dok je Grad Opatija najavio kako će podržati LRH u svim razvojnim projektima društva, te dodatno pojačati napore u smjeru razvoja destinacije Opatijske rivijere.
    – Ne vjerujem da je odluka o otkazima bila neka metoda pritiska na lokalnu samoupravu, jer se ona u cijelu ovu priču uključila tek nakon što se u medijima podigla prašina i morali su reagirati. Ipak, po onome što stoji u priopćenju može se zaključiti kako će Grad Opatija sada možda popustiti u nekim dijelovima prostornog planiranja gdje su do sada bili »tvrdi«. No, ako to rezultira novim investicijama i novim radnim mjestima, onda je to svakako pozitivna stvar, zaključila je Mikleus.

Dešković: Zatišje pred buru
   
    Nezavisni opatijski vijećnik Ernie Gigante Dešković u svojoj reakciji na vijest o »otkazivanju otkaza« smatra da se radi tek o privremenoj situaciji.
    - Čelnici LRH privremeno su odlučili obustaviti plan otkaza. Riječ je o uzimanju predaha nakon što su sindikati i dio lokalne politike jasno dali do znanja da neće pristati na masovne otkaze koji će prouzročiti socijalnu eksploziju u Opatiji. Treba znati da je lista otkaza tek jedan od koraka k cilju povećanja prihoda i zatim prodaja dijela hotela te preostali dio LRH pretvoriti u hotelsku kuću uglavnom sezonskog rada. Ukratko, sad će nastupiti kratko zatišje i onda se može očekivati iznova neka nova i nenadana odluka Uprave LRH, kazao je Dešković.