PODNASLOV

Opatija


Srijeda, 21.05.2014.


 
 
 
Upravi LRH upućena inicijativa za pregovore


 

Sukladno članku 113. Kolektivnog ugovora SIK i STUH  su 20. svibnja uputili Upravi Društva Liburnia Riviera hoteli inicijativu za kolektivno pregovaranje o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora zaključenog 17.10.2012. godine.

U sindikalnoj inicijativi traži se izmjena članka 58. Kolektivnog ugovora (kojim se utvrđuje najniža osnovna plaća za koeficijent 1) s prijedlogom da se najniža osnovna plaća poveća za 5%, odnosno, sa sadašnjih 2.858,04 kuna na 3.000,00 kuna. Poslodavca se podsjeća na činjenicu da se posljednje značajnije povećanje plaće u ovom Društvu dogodilo 1. svibnja 2009. godine kada je iznosilo 6,25% te da se visina plaće nije mijenjala do 1. svibnja 2012. godine kada se povećala za 1,1%, odnosno 1. svibnja 2013. za 1%, dok je ove godine, od 1. Svibnja, temeljem Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, odnosno porasta prosječne bruto plaće, povećana za 0,8%. S druge strane,  prema podacima Državnog zavoda za statistiku, troškovi života su od 2010. godine drastično porasli, preko 10%, što je po mišljenju sindikata najbolji pokazatelj pada standarda radnika zaposlenih u LRH.  Istovremeno rastu operativni prihodi, ali i dobit poslodavca, uz istovremeno smanjivanje broja zaposlenika.

Osim na porastu troškova života, sindikati svoj zahtjev temelje i na rezultatima poslovanja za 2013. godinu koji su, prema ocjeni Nadzornog odbora, veoma dobri pa su stoga nagrađeni i članovi Uprave. Tim su rezultatima po uvjerenju sindikata pridonijeli i sami radnici pa očekuju da će, kao rezultat toga, i radnici biti nagrađeni povećanjem plaće. Kako je, prema određenim saznanjima, Društvo prihodovalo i 10 milijuna kuna po sudskoj presudi, iz vremena kad je društvo zbrinjavalo prognanike a radnici LRH imali plaću u visini 1/3 plaće radnika u susjednim turističkim kompanijama u Istri, sindikati smatraju da se ta sredstva trebaju namijeniti za povećanje plaće.

U inicijativi se predlaže da poslodavac zakaže što prije pregovore ( najkasnije u prvom tjednu lipnja) kako bi radnici neopterećeni i zadovoljni ušli u sezonu. U cilju konstruktivnijih i argumentiranih pregovora, od poslodavca su zatraženi podaci o rezultatima poslovanja za proteklu 2013. godinu, u usporedi s budžetom i ostvarenjem u 2012. godini, kao i budžetom za 2014. godinu.