STIŽU POVIŠICE

Poreč


Četvrtak, 27.11.2014.


 
 
 
Veće plaće za radnike porečkog Valamar Riviere


 

 

Dogovorena je i isplata dara u naravi u visini neoporezivog iznosa (400 kuna), a radnicima koji ostvaruju pravo na poklon djetetu do 15. godine starosti, isplatit će se i 600 kuna po djetetu

U utorak je u sjedištu porečkog Valamar Riviera između uprave Društva sindikata potpisan aneks lolektivnom ugovoru kojim se plaće radnika od 1. studenoga povećavaju  za 1,5 posto, a od 1. lipnja 2015. godine a dodatnih 1,5 posto. Najniža osnovna plaća, za koeficijent 1 koja se množi pripadajućim koeficijentom,  iznosit će 3.471,85 kuna, stoji u  priopćenju koje potpisuje Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre, Kvarenra i Dalmacije.

 

Iako  je  postotak  povećanja  plaće  naizgled  mali,  u  SIKD-u  izražavaju zadovoljstvo postignutim dogovorom. "Prije  svega jer  su  zaokruženi  pregovori  za materijalna prava u 2014. godini,  ali  i  dogovorena plaća za 2015. godinu, čime je Valamar Riviera postala prva kompanija u turističkoj djelatnosti koja je dogovorila povećanje plaća i za narednu godinu. Osim povećanje plaće, socijalni partneri su dogovorili i druga materijalna prava za 2014. godinu, a to je božićnica u iznosu od 1.300 kuna koju će dobiti svi zaposleni 1. prosinca  2014. godine, uključujući i preko tisuću sezonskih radnika. Dogovorena  je i isplata dara u naravi u visini neoporezivog iznosa (400 kuna),  a  radnicima  koji  ostvaruju pravo na poklon djetetu do 15. godine starosti, isplatit će se i 600 kuna po djetetu. U istopadu je, u skladu s Kolektivnim ugovorom, radnicima isplaćen i regres za godišnji odmor u visini  52  kune po  danu godišnjeg odmora, a s plaćom za mjesec srpanj i jednokratni dodatak na plaći u iznosu od 300 kuna.

 

 U situaciji kada se, u širem, ali i bližem okruženju, sindikalne aktivnosti svode  na  borbu  za isplatu neisplaćenih plaća, očuvanje radnih mjesta ili zadražavanjem postojećih materijalnih prava , ovakvi  dogovori pružaju optimizam u bolju budućnost. Iako često u SIKD-u naglašavamo da se od turizma ne može živjeti 12  mjeseci, ipak je to jedna gospodarska djelatnost  koja ostvaruje dobre oslovne rezultate, koja zapošljava veliki broj  radnika,  koja  puni državni proračun i u  kojoj se plaće radnika povećava iz godine u godinu.  Valamar  Riviera kao najveća turistička kompanija  u Hrvatskoj koja prolazi proces restrukturiranja pokazala je da, osim  u  veličini, može biti i prva po socijalnom  dijalogu. U SIKD-u očekujemo da ćemo i s novom Upravom, kao što smo i s dosadašnjom, nastaviti dobar socijalni dijalog u cilju unapređenja položaja radnika", navode u priopćenju.