GRAH  U  SLAST

Pula


Subota, 03.05.2014.


 
 
 
Više od dvije tisuće porcija graha nestalo u trenu


 

Polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na Portarati, budnicama na Stoji, Verudi, Vidikovcu, Koparskoj ulici, Trgu na mostu te tradicionalnom proslavom u Šijanskoj šumi danas je u Puli obilježen Međunarodni praznik rada, 1. svibnja.

 

Okupljanje građana u Šijanskoj šumi počelo je već u jutarnjim satima, i oko podneva centralna poljana je već bila krcata. I stari i mladi pohrlili su neradni dan provesti u prirodi, na otvorenom, a Grad Pula se pobrinuo da ne nedostaje sadržaja pa su mnogi uživali u zabavnom programu i nezaobilaznim porcijama graha.

 Više od dvije tisuća porcija planule su u trenu, a građanima su ih već tradicionalno dijelili gradonačelnik Boris Miletić te gradski pročelnici i dužnosnici.

Organizirana je i 44. pulska biciklijada u organizaciji Svere čiji je cilj bio u Šijanskoj šumi. Krenulo se s Portarate pa preko Premanturske ulice do Pomera, Medulina, Ližnjana, Škatari, Šikića pa do Šijanske šume. Kao i dosad, biciklijada nije imala natjecateljski karakter, ali je imala nagradnu igru.

Svaki je sudionik dobio kupon i najsretniji od njih je na dar dobio vrijedan dar koji mu je osigurao Grad Pula - bicikl vrijedan tri tisuće kuna. Ove godine najsretniji je bio Željko Iković. Prije izvlačenja dobinika, gradonačelnik Miletić je okupljenim građanima poželio sretan praznik rada te izrazio zadovoljstvo što se, usprkos skromnim sredstvima, proslava 1. maja vratila u Šijansku šumu i kojoj se odazvao velik broj građana.

- Svake godine sam na proslavi 1. maja. Tako već barem 30 godina. Prije je, mora se priznati, proslava bila raskošnija, bilo je više ljudi, sadržaja, janjci su se pekli na svakom koraku, no bila su druga vremena. Međutim, ni danas nije loše, uživam svejedno. Grah je odličan, atmosfera dobra, rekao nam je 79-godišnji Mustafa Rizvić, jedan od posjetitelja kojeg smo zatekli ispod šatora.

U Šijani se tako moglo uživati uz bend sunčane naočale, turniru u pljočkanju, Plesu i pjesmama KUD-a Uljanik i pulskih mažoretkinja te plesa AB originala, Sense&Dance i Infinityja.

Sindikat Istre i Kvarnera: Radnici se konačno moraju probuditi!

 

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić je danas na oblježavanju Međunarodnog praznika rada u Puli, na Verudi, rekao da se radnici moraju probuditi i ne smiju čekati da netko drugi, odnosno sindikalni povjerenici, odrađuju poslove za njih.

Stotinjak građana okupilo se na današnjem skupu na Verudi u Puli koji su u povodu 1. svibnja organizirali Sindikat Istre i Kvarnera , SSSH i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Bulić vjeruje da će radnicima, kako je rekao, doći iz stražnjice u glavu da je najava ministra Miranda Mrsića da zaborave tri osmice vrlo ozbiljna prijetnja jer to je povratak u 1886. godinu.

Stoga je potreba obilježavanja 1. maja iz godine u godinu sve veća, rekao je Bulić dodajući kako Hrvatska drži tri rekorda: najveći postotak povećanja milijunaša, najveća stopa siromaštva i najveća stopa nezaposlenih mladih ispod 30 godina.

Hrvatsko društvo, smatra on, potpuno je podijeljeno i rastrgano, "s jedne strane bogataši, a s druge strane sirotinja koja nije u stanju ništa učiniti za sebe". Po njemu, sve je to zahvaljujući političkim strankama, za koje je rekao, da su političko smeće.

"To su ti koji nas sada vode, dok ovim drugima smeta petokraka i oni bi nas najradije vratili u fašizam", ocijenio je Bulić.

Okupljenima su se obratili županijski povjerenici SSSH-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Slobodan Kapor i Denis Buršić koji su istaknuli važnosti sindikalnog zajedničkog djelovanja. (Nera SOFTIĆ, Hina; snimio N. LAZAREVIĆ)