GENERALNI STRAJK ?

Zagreb


Petak, 31.01.2014.


 
 
Izjasnili se članovi 5 sindikalnih središnjica

Za generalni štrajk 92,31% sindikalista: Nije nam cilj ukrajinski scenarij



Sindikati su od predsjednika sabora tražili da se o tom dokumentu ne raspravlja dok svim klubova zastupnika ne izlože svoje argumente zbog kojih su protiv predložene fleksibilizacije radnog zakonodavstva

ZAGREB  Za organiziranje generalnog štrajka zbog izmjena Zakona o radu spremno je 92,31 posto članova 5 sindikalnih centrala te dijela sindikata koji su se pridružili izjašnjavanju.

Prema podacima sindikata, izjašnjavanju se odazvalo 273.839 članova, od kojih je njih 6,77 posto bilo protiv organiziranja industrijskih akcija. 

Kao i kod svakog izjašnjavanja bilo je i nevažećih listića i to 0, 92 posto.

Hoće li se i kada organizirati generalni štrajk ovisit će o daljnjem ponašanju Vlade, ali i Saboru koji je Zakon o radu upućen. 

Sindikati su od predsjednika sabora tražili da se o tom dokumentu ne raspravlja dok svim klubova zastupnika ne izlože svoje argumente zbog kojih su protiv predložene fleksibilizacije radnog zakonodavstva. 

Hoće li se to dogoditi još nije jasno, no sindikati će se s predsjednikom sabora susresti 5. veljače.

Sindikati ističu da se izjašnjavanje njihovog članstva odvijalo u atmosferi straha pa podsjećaju kako se u cijelom nizu državnih i javnih službi odbija postupak izdavanja neosnovnih djelatnosti, da se otkazuju kolektivni ugovori, najavljuju viškovi radnika.

Tako kao jedan od primjera navode TŽV Gredelj u kojem se niti jedan radnik nije usudio izaći na izjašnjavanje. U tom poduzeću koje je u stečaju sindikati već duže vrijeme imaju problema te je od ranije poznato da stečajni upravitelj ne usteže sindikalnu članarinu . 

 

Sindikati praktično ne mogu javno nastupati i raditi.

 

"Ove brojke nam daju mandat i obavezu da organiziramo štrajk protiv Zakona o radu koji neće sačuvati radna mjesta niti će smanjiti zaposlenost, već dodatno oslabiti poziciju radnika danas i u budućnosti", kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Sindikati ističu da im nije cilj grčki ili ukrajinski scenarij ili bilo koji drugi, već im je cilj ne dopustiti da prođu ovakve izmjene ZOR-a. 

"Nećemo odustati radi generacija koje danas rade i generacija koje su danas nezaposlene", napomenuo je Krešmir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata dodajući kako će sindikati svoje buduće korake otkrivati ovisno o tome na koji način će se razvijati i saborska rasprave o ZOR-u. 

Podsjetio je kako je i sadašnjim zakonskim rješenjima svaki poslodavac može  organizirati rad i u slučaju većih narudžbi poslova. Primjerice angažiranjem radnika na određeno. 

On se osvrnuo i na način na koji se odluke donose, odnosno činjenicu da stranačka vojska diže ruke bez obzira kako rasprava izgledala i bez obzira na argumente koje si iznose.