Novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, kojim bi se potpuno liberaliziralo tržište pogrebnih usluga, ne jamči kvalitetnu i jeftiniju uslugu, a otvara bezobzirni lov na pokojnike.

Tako je prijedlog Ministarstva poduzetništva i obrta, koji bi sutra trebao u Sabor na prvo čitanje, u Rijeci danas opisao predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić.

Novim bi pravilima svima koji ispunjavaju uvjete bilo omogućeno obavljanje pogrebničke djelatnosti bez koncesije. Vraćanje stanja na ono do 2004. godine ukida  monopol komunalnih društava, što bi podiglo kvalitetu, povećalo zaposlenost i srušilo cijene.

To su argumenti predlagača, koji, tvrdi Bruno Bulić, nemaju veze s istinom. Četrdeset posto uredno plaćenih i prijavljenih radnika moglo bi dobiti otkaz, a dobili bismo radnike na crno ili prijavljene na minimalac. Posljedica sličnih pravila koja su vrijedila do 2004. godine bilo je i 30 posto neuredne evidencije o pokojnicima, a sve bi u konačnici bilo skuplje, upozorava Bulić i dodaje da Europa ne propisuje takve obveze.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije zalaže se za očuvanje cjelovitog sustava od preuzimanja do ukopa pokojnika, uz cijene koje odobrava lokalna uprava koja može izdati i koncesiju po strogo određenim kriterijima. Javlja Saša Vuksan: