PREGOVORI  ZAPELI

Poreč


Utorak, 01.04.2014.


 
 
Započeti pa odgođeni pregovori za izmjenu KU


 

 

Pregovori koji su u Društvu Riviera Adria, na temelju inicijative sindikalnog pregovaračkog odbora, bili započeli 04. veljače, već na drugom krugu pregovora, 05.03.2014, su prekinuti, odnosno odgođeni.

Sindikati su u svom zahtjevu predlagali izmjene Kolektivnog ugovora i to:

-         povećanje plaće za 4,6%;

-         povećanje regresa za GO sa 52,00 na 60,00 kuna;

-         pravo na puni godišnji odmor radniku kojemu radni odnos prestaje zbog odlaska u mirovinu neovisno o datumu prestanka radnog odnosa;

-         zaštitu starijih radnika (sa 55 i više godina života i 35 i više godina staža kod poslodavca), u smislu da im se ne može umanjiti plaća neovisno o poslovima koje obavljaju;

-         povećanje dodatka za rad noću na 50% za poslove koje se obavljaju isključivo noću za sve radnike neovisno da li se radi o stalnom ili povremenom radu;

-         obvezu isplate božićnice u 2014. godini u iznosu od 1.500,00 kuna i dara u naravi u iznosu od 400,00 kuna;

-         te obvezu poslodavca da radnicima plaća dopunsko osiguranje, ili da se za sve radnike osigura zdravstveni sistematski pregled.

Na pregovorima 04. veljače poslodavac se nije izjašnjavao o zahtjevima sindikata; tek je dana informacija da, radi pripajanja Dubrovnika Babin Kuka Riviera Adrii, treba uskladiti Kolektivni ugovor, kako bi on bio jedinstven za sve radnike Riviere. Do 30.04, naime, na radnike Babinog Kuka primjenjuje se njihov Kolektivni ugovor koji je sklopljen na određeno vrijeme i koji istekom prestaje važiti. Na slijedećem krugu pregovora, 05.03.2014, poslodavac je prezentirao Tarifni prilog Babinog Kuka, prijedlog usklađivanja radnih mjesta iz njihovog Kolektivnog ugovora s radnim mjestima iz TP KU Riviera Adrie, uz prijedlog da, zbog razlike u plaći,  jedinstveni tekstualni dio Kolektivnog ugovora sadrži 2 tarifna priloga (za sjever i jug), s jedinstvenom osnovicom, a različitim koeficijentima, a sa ciljem da se zadrži cijena rada u Dubrovniku.

Iako u trenutku pregovora nisu znali o kakvim se razlikama u plaći radi, predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera odlučno su se usprotivili takvom prijedlogu, ne prihvaćajući nikakav argument da se ista radna mjesta unutar iste kompanije, ovisno o teritorijalnoj pripadnosti, drugačije vrednuju. SIK nije protiv da se zadrže stečena prava radnika u Dubrovniku, ali ne može prihvatiti da plaće za isto radno mjesto u Poreču, Rapcu i Krku budu i više od 30% manje u odnosu na Dubrovnik.  Ne želeći govoriti o produktivnosti, odnosno efikasnosti radnika u Istri ili Dubrovniku, po mišljenju sikovaca troškovi života i cijene u Istri zasigurno nisu niže u odnosu na Dubrovnik niti je tržište rada drugačije, a niti su radnici u Dubrovniku bolji u odnosu na radnike u Istri.

Kao većinski sindikat u Rivieri ( nakon pripajanja Babina Kuka) STUH je predložio odgodu pregovora radi zauzimanja zajedničkog stava sa SIK-om. Nakon zajedničkog sastanka povjereništva SIK-a iz Poreča i Rapca SIK se pisano očitovao STUH-u da ne postoji nikakav opravdani razlog za postojanje dva tarifna priloga, odnosno različito vrednovanje istih poslova unutar jedne kompanije jer bi to značilo diskriminaciju jedne skupine radnika, odnosno povlađivanje drugoj skupini. SIK podržava prijedlog poslodavca da se, kao i u slučaju pripajanja Rapca i Zlatnog otoka, radnicima pripojenog  Društva ne umanjuju stečena prava, posebno ne materijalna. Nadalje, uvažavajući da su razlike u osnovnoj plaći velike (od 10 do 45%), SIK ostavlja mogućnost da se u pregovorima utvrdi jedno prijelazno razdoblje u kojem bi trebalo doći do izjednačavanja osnovnih plaća za ista radna mjesta unutar Riviere Adrie. Očekuje se da se STUH očituje o navedenom prijedlogu kako bi se s poslodavcem nastavili započeti pregovori. Ukoliko se sa STUH-om ili poslodavcem ne pronađe rješenje sukladno stavu SIK-a, SIK namjerava provesti izjašnjavanje radnika Riviere o spremnosti na radikalniju borbu protiv diskriminacije radnika.