ipress.hr Tvrtka Valipile ispituje lojalnost radnika na poligrafu

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije u subotu je oštro osudio poslodavce tvrtke "Valipile" iz Svetog Petra u Šumi, kod Pazina, koji su u tvrtku postavili poligraf, tzv. 'detektor laži', pomoću kojeg u slučaju sumnje u eventualne protuzakonite radnje, ispituju radnike, a sindikalci ističu kako je to mobbing kojeg je omogućio ministar rada Mrsić i ova Vlada, novim Zakonom o radu.

"Mi to smatramo jednom vrstom mobbinga i cijeli ćemo postupak prijaviti mjerodavnim institucijama. To je samo posljedica, a uzrok je zapravo ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ova Vlada, te novi Zakon o radu (ZOR) gdje su radnici stavljeni u isti odnos kao i bilo koji stroj i predmet, tako da s njima poslodavac može raditi što mu je volja", istaknuo je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Dodao je kako je riječ o neviđenom slučaju na ovim prostorima, gdje se radnike spaja na detektor laži radi ispitivanja, što kod njih izaziva strah, pritisak i stres.

Naime, ističe Bulić, ako poslodavac sumnja u neke radnike i u njihove protuzakonite radnje, onda postoje drugi uređaji, poput video nadzora ili neka podnesu prijavu nadležnim institucijama.

Iz uprave tvrtke "Valipile", pak, navode kako je to uobičajen postupak provjere lojalnosti radnika i da u tome ne vide ništa lošeg.

Izvršni direktor tvrtke Valipile Andrej Alilović rekao je da je poligraf isključivo pitanje provjere lojalnosti, odanosti tvrtki, savjesnog raspolaganja imovinom i materijalnim dobrima te da se provodi najčešće sa srednjim menadžmentom. U tome, kaže, ne vide ništa loše niti će se išta loše dogoditi onima koji ne pristanu na detektor laži, a često temeljme toga odlučujemo i o napredovanju.

Inače, 120 radnika tvrtke "Valipile d.o.o." Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije obratilo se pismenom pritužbom na poslodavca, u kojoj traže "hitno postupanje po njihovoj prijavi".

U pismu, koje je poslano i medijima, ukazuju na strah koji radnici svakodnevno proživljavaju. Kako bi se na neki način pokušali zaštiti, osnovali su podružnicu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.