Sa članovima u porečkoj Usluzi

usluga novi logo
Potreba pokretanja inicijative za pregovore o novom Kolektivnom ugovoru Društva, bio je razlog za održavanje sastanka sa članovima SIKD-a u Usluzi Poreč. Naime, od osnutka podružnice početkom lipnja, u veoma kratkom periodu, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije postao je reprezentativan sindikat za kolektivno pregovaranje. Sadašnji kolektivni ugovor čiji je potpisnik SSKH, a koji ističe koncem godine, prema mišljenju radnika, ne zadovoljava radnike kako visinom plaća i drugim materijalnim pravima, tako i u mnogim drugim dijelovima. Stoga će SIKD u pregovorima voditi računa o primjedbama na koje su upozorili radnici. Predstavnici SIKD-a su već početkom kolovoza imali sastanak sa tehničkom direktoricom i pravnicom, a kojem sastanku nažalost nije prisustvovao i direktor. Na sastanku održanom u utorak 18. rujna upozorili su na uočene propuste: nedostatak i nepravovremenu narudžbu radne odjeće, a često i njenu nekvalitetu, problem nedostatka radnika, plan rasporeda rada radnika, loše međuljudske odnose. Skrenuta je i pozornost na sumnju na neadekvatno vođenje evidencije rada, što pak dovodi do sumnje radnika da im se plaća ne obračunava temeljem odrađenih sati. Kako bi se takve stvari izbjegle, predstavnici SIKD-a su predložili, na temelju iskustva u drugim kompanijama, (a poslodavac je takav prijedlog načelno i prihvatio) da svaki radnik svojim potpisom potvrdi mjesečnu evidenciju rada koja je osnova za obračun plaće. Od svih primjedbi, poslodavac je promptno reagirao samo kada je u pitanju radna odjeća, a po ostalim primjedbama nije se ništa poduzelo pa će to svakako biti predmet daljnjih razgovora s predstavnicima poslodavca.
Usporedbom kolektivnih ugovora drugih komunalnih poduzeća u Istri, zaključilo se da su plaće temeljnih zanimanja u Usluzi praktički na gotovo najnižim razinama u Istri, što je Sindikatu neprihvatljivo. Sadašnjim kolektivnim ugovorom, gdje je za iste poslove utvrđen ponder I i II, stvorila se razlika među radnicima i njihovim plaćama, a nerijetko sezonski radnik koji se prvi put zapošljava dobije plaću veću u odnosu na dosadašnje stalne radnike s dugogodišnjim iskustvom. Takve nepravde će predstavnici SIKD u predstojećim pregovorima nastojati otkloniti.
Radnici su upozorili i na situaciju kada se radnike koji rade na zelenim površinama u slučaju kiše šalje kući, a neodrađene sate kasnije moraju odrađivati. Sindikalni je stav da bi u takvim uvjetima, kada ne mogu obavljati poslove na otvorenom, radnici mogli obavljati druge poslove na održavanju alata i strojeva.

Kakav će se Kolektivni ugovor u konačnici potpisati ovisi o umijeću pregovaranja pregovarača, o sastavu pregovaračkog tima, ali i o brojnosti sindikalno organiziranih radnika. Stoga je za radnike stalno otvoren poziv za učlanjenje.