Sindikalna inicijativa za pregovore u LRH

images

Upravi Društva Liburnia riviera hoteli, u ime Pregovaračkog odbora sastavljenog od predstavnika SIKD-a i STUH-a, predsjednica Odbora Marina Cvitić uputila je 18. rujna dopis s inicijativom za kolektivno pregovaranje za izmjenu Kolektivnog ugovora, odnosno za povećanje plaće i drugih materijalnih prva za 2019. godinu. Inicijativi je prethodilo međusindikalno potpisivanje Sporazuma.
Predlažu se slijedeće izmjene:
1. Izmjena članka 58. KU na način da glasi: „Osnovna bruto plaća za najjednostavnije poslove označene koeficijentom 1 iznosi 3.500,00 kuna.
2. Izmjena članka 64. KU na način da glasi: „ Radniku će se isplatiti jednokratni dodatak na plaću u iznosu od 500 kuna neto sa plaćom za srpanj.
3. Mijenja se članak 77. KU na način da glasi:
(1) Poslodavac će radniku isplatiti božićnicu u novcu kako slijedi:
- radniku kojem će temeljem rada u tekućoj kalendarskoj godini radni odnos trajati 12 mjeseci, božićnica će se isplatiti u maksimalno neoporezivom iznosu utvrđenom poreznim propisima;
- radniku kojem će temeljem rada u tekućoj kalendarskoj godini radni odnos trajati manje od 12 mjeseci, ali najmanje 3 mjeseca, božićnica će se isplatiti u razmjernom dijelu maksimalno neoporezivog iznosa, i to 1/12 za svaki mjesec trajanja radnog odnosa.
(2) Pri izračunavanja prava na božićnicu iz prethodnog stavka najmanje polovica mjeseca rada zaokružuje se na cijeli mjesec.
(3) Radniku koji je u radnom odnosu u prosincu, božićnica se isplaćuje najkasnije do 25. prosinca tekuće godine, a ukoliko radni odnos prestane ranije, s isplatom posljednje plaće.
(4) Iznimno od odredbi ovog članka, radnik kojem poslodavac otkaže ugovor o radu izvanredno ili redovito uslijed skrivljenog ponašanja, kao i radnik koji otkaže ugovor o radu na određeno vrijeme ne ostvaruje pravo na božićnicu.
(5) Poslodavac će radniku isplatiti regres za godišnji odmor u iznosu od 60,00 kuna po danu godišnjeg odmora, a isplata se vrši sa plaćom za rujan.
(6) Dar u naravi u maksimalno neoporezivom iznosu, realizirati će se sredinom tjedna (srijeda) koji prethodi Uskrsu.
4. Pravilnik o stimulativnom nagrađivanju treba usuglasiti sa Sindikatom, te postaje sastavni dio Kolektivnog ugovora.

Sukladno dogovoru i potpisanom Sporazumu iz srpnja ove godine, da će na temelju inicijative sindikata u rujnu započeti pregovori za materijalna prava za 2019. godinu, sindikati u svom zahtjevu traže povećanje plaće za 10%, utvrđivanje prava na jednokratnu isplatu sa plaćom za srpanj u iznosu od 500,00 kuna, te regresa za godišnji odmor u visini od 60,00 kuna po danu godišnjeg odmora, te utvrđivanje pravo na razmjerni dio božićnice radnika u radnom odnosu na određeno vrijeme. Kako se navodi u obrazloženju sindikalne inicijative, uobičajene su to isplate u svim vodećim turističkim kompanijama u Istri pa sindikati vjeruju da ima prostora da se isto utvrdi i kolektivnim ugovorom Liburnije i time doprinese drugačijem odnosu prema sezonskim radnicima.
Nadalje, na pregovorima održanim 13.07.2018. godine, predsjednik Uprave je prihvatio zahtjev sindikata da učestvuje u utvrđivanju kriterija za stimulativno nagrađivanje, te je u tom smislu dogovoreno da će se postojeći Pravilnik o stimulativnom nagrađivanju dostaviti sindikatima kako bi mogli dati svoje primjedbe i sugestije. Stoga sindikati očekuju da im se dostavi važeći Pravilnik. Poslodavcu prepuštaju da u što kraćem roku predloži termine pregovora koji bi trebali biti prije usvajanja budžeta Društva.